Panica și nesiguranța sunt câteva dintre cauzele care afectează comerțul după apariția epidemiei de Covid-19. Vânzările micilor brutării au scăzut, pentru că tot mai mulți cumpără pâinea din supermarket sau o pregătesc acasă. Proprietarii lor se încăpățânează să producă pâine ca în vremuri bune.
Din rațiuni de igienă, pâinea ambalată pare a câștiga teren în fața franzelei preparate în cuptoare tradiționale. Clienții au devenit foarte atenți la condițiile de depozitare a produselor alimentare, implicit a celor de panificație.
”Vor să vadă măști, mănuși în mâinile vânzătoarei, să simtă mirosul de curat, de detergent. Clienții cer siguranță și am observat că și ei sunt mai protejați”, spune vânzătoarea unui magazin de panificație.
Teama că virusul ar putea circula în aer sau că produsul ar putea fi atins de brutari a dus la o scădere bruscă a vânzărilor.
Pentru a-și ține afacerile în picioare, proprietarii micilor fabrici de mâine trebuie să se adapteze rapid. Singura brutărie tradițională din centrul Buzăului s-a aliniat cerințelor din această perioadă de restriște.
”Am instalat panouri protectoare pentru vânzătoare, dezinfectăm frecvent magazinul, angajații au primit echipament de protecție și am impus niște reguli pentru clienți. Pâine este livrată numai în ambalaje din hârtie sau folie de plastic”, spune Marius Florea, proprietar brutărie.
Cel mult patru clienți au voie să intre în brutărie iar la coadă se stă departe unul de celălalt.
Chiar dacă podusele sale sunt foarte apreciate de buzoieni, Marius Florea se plânge și el de efecte negative, precum scăderea vânzărilor. Va ține deschisî prăvălia și nu va face rabat de la calitate.
Materie primă are suficientă iar angajații săi lucrează în ritmul obișnuit. Dacă nu va fi lovit de vreo restricție, brutarul din Buzău va prepara și cozonaci în perioada sărbătorilor.
”Materie primă avem, angajații sunt sănătoși și dacă ne ajută Dumnezeu vom munci la capacitatea noatră obișnuită. Producem multe sortimente de pâine, plăcinte iar de Paște vom coace și cozonaci”, spune Marius Florea.
În aceste zile de criză, temerile brutarilor sunt legate de sănătatea angajaților. Orice îmbolnăvire ivită în rândul personalului ar cauza mari probleme.