VIDEO Iată ce părere au fermierii buzoieni despre exporturile de ovine în Orientul Mijlociu

România poate exporta carne de oaie și ovine vii către Orientul Mijlociu, în urma deschiderii pieței de export pentru ovine, a anuntat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR). Vestea deblocării pieței nu-i impresionează deloc pe micii crescători de ovine din Buzău.

  • Ei spun că intermediarii care vor colecta oi pentru Iran sigur vor impune preturi mici.

Discuțiile dintre oamenii de afaceri români si companiile din Iran interesate de o astfel de colaborare se află intr-un stadiu foarte avansat, iar în termen de șase luni, agenții economici din România vor trimite la export în Iran un efectiv de aproximativ 800.000 ovine.

Micii crescători de ovine asteaptă dintr-un moment în altul samsari care să negocieze cumpărarea de miei și oi.

Buzoianca Ioana Toma are la ferma sa din Cilibia peste 500 de ovine, efectiv din care ar fi dispusă să vândă măcar jumătate. Crede ca deschiderea exporturilor spre Orientul Mijlociu este avantajoasa pentru samsari, pentru cei care fac tranzacțiile.

Chiar dacă prețurile de vânzare în Iran sunt bune, intermediarii negociază dur și coboară mult prețurile.

”Degeaba încep sa exporte daca noua ne dau acelasi pret pe miel. De exemplu acum pe la Constanta, din ce se aude, e 7 lei, iar când vine să ți-l ia de acasă îți dă 5 lei, nici mai mult nici mai puțin. Tot pentru alții e bun exportul, dar pentru noi care muncim nu e bine. S-a plătit prost”, spune Iona Toma, crescător de ovine.

Ioana Toma spune că ar trebui să existe puncte de colectare, cu reprezentanți ai importatorilor de față, pentru a fi avantajos și pentru crescatorii mici.

”În carcasă 10 lei sau în viu măcar 8. Dar ei, pe o oaie întreagă, îți dau cinci lei. 30 de lei a dat cineva pe o oaie, rusinos. Ar trebui sa fie undeva niște puncte de colectare, cu niște reprezentanți de acolo, și cineva să îți dea prețul care trebuie. Dacă e 9 lei, 9 lei să ne dea, 10 lei. Ei vin si ne jecmănesc, chiar dacă acolo cu 30 de lei se vinde în viu”, spune Ioana Toma.