VIDEO – Mii de apartamente și instituții publice din Buzău au rămas fără căldură. Motivul, explicat de autorități într-o conferință de presă

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma spune de asemenea că intenția celor de la Ecogen Energy de a întrerupe furnizarea agentului termic este și nefondată și ilegală și le solicită acestora să nu închidă robinetul.

Societatea Ecogen Energy produce și livrează agent termic pentru majoritatea abonaților Regiei Autonome Municipale.

„Suntem cu toate plățile la zi. Am achitat chiar 11 milioane de lei în avans. În plus, potrivit contractului, ei nu puteau opri căldura decât în situații de forță majoră. E o situație de șantaj; ei încearcă să obțină o majorare a prețului și ne amenință cu oprirea căldurii. Am fost și la ANRE, suntem în dezbatere publică pentru majorarea tarifului la căldură, dar n-o putem face oricum”, a declarat Constantin Toma.

În aceeași situație se află și instituțiile de învățământ din municipiul Buzău, racordate la RAM. „Din acest moment nu mai avem căldură. Vom anunța si Inspectoratul Școlar, și Ministerul Educației”, a mai adăugat primarul Constantin Toma.

„Nu există nici un motiv de întrerupere a energiei termice pentru că din contractul care îl avem furnizarea energiei termice poate fi întreruptă în caz de forță majoră, război, calamități naturale sau la încetarea contractului prin neîndeplinire a obligațiilor contractuale ceea ce nu este cazul. Din punct de vedere al relației contractuale nu există nici un motiv de a întrerupe furnizarea agentului termic. De când s-a răcit primim telefoane să nu întrerupem agentul termic mai ales că până sâmbătă sunt prognozate temperaturi mici”, a declarat directorul RAM Buzău, Aurel Gubandru.

Serviciul de furnizare a apei calde va funcționa în continuare, la cote de avarie. Abonații din Micro XIV și o parte a celor din Micro III vor continua să aibă căldură, prin intermediul celor două termocentrale păstrate de RAM.

Pentru a rezolva criza în care s-a ajuns, reprezentanții municipalității au programat pentru vineri o întâlnire cu reprezentanții RAM Buzău, Ecogen Energy și ai furnizorului de gaze naturale.

Ecogen Energy dispune de una dintre cele mai moderne centrale termice din țară, investiția de aproximativ 15 milioane de euro fiind însă realizată cu un împrumut contractat de Primăria Buzău.