Criza de medici este resimțită mai ales în comunitățile rurale îmbătrânite, cum este cea din Largu, localitate din județul Buzău. Aici există de mulți ani un dispensar utilat cu cele necesare însă mai tot timpul stă cu lacătul pe ușă. Un medic de familie dintr-o comună vecină vine din când în când la cabinet pentru a le oferi localnicilor asistență medicală însă nu este de-ajuns, spun oamenii.
În Largu trăiesc peste 1.700 de suflete iar comunitatea are mulți bătrâni. La 83 de ani, Petre Cărbunaru este singurul sprijin al unei bătrâne cu handicap.
Femeia nu a mai fost văzută de doctori de mulți ani, pentru că nu poate ieși din casă iar medicul care ajunge în sat nu are timp și pentru vizite la domiciliu.
”Nu prea o vizitează la domiciliu. Niciodată nu a venit să-i vadă situația, iar eu nu pot să o duc de acasă că e și un pic depresivă. Doamna doctor care vine la noi la dispensar zice că nu are timp și într-un fel are dreptate, pentru că nu este teritoriul dumne”, spune Petre Cărbunaru.
Ajutorul acordat comunității din Largu de medicul din comuna vecină este un compromis la care autoritățile locale au recurs după ce ultimul medic titular a plecat în străinătate.
”Până în anul 2007 am avut medic pe raza comunei însă a plecat în Italia sau Franța. Am apelat la doamna doctor din comuna vecină, Luciu, și astfel ne acoperim cât de cât pe partea de asistență medicală”, spune Stănel Neculai, primarul din Largu.
În lipsa unui medic dedicat comunității, sătenii din Largu își pun nădejdea, la nevoie, în farmacia din centrul satului, care este deschisă zilnic. Nu poate suplini însă ajutorul specializat în cazul unor urgențe.
”Cazurile mai ușoare le transportăm în comuna vecină sau sunăm la 112”, spune primarul. Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceștia aleg localităţi cu mai mulţi asigurați.
Comunitățile mici și îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite.