Afacerea cu piersici de Paraguay, pariul unui buzoian revenit acasă după mulți ani de muncă în Spania

Piersica turtită și dulce, un soi exotic din ce în ce mai căutat de clienții supermarketurilor, crește de câțiva ani și în pământ românesc. Un buzoian care a lucrat multă vreme în Spania a înființat o livadă de piersici Paraguay în comuna Berca, pe un lot de 6.000 de metri pătrați cumpărați în urmă cu 6 ani. Pomii au avut rod încă din al doilea an de la plantare iar de cinci ani fermierul nostru culege piersici turtite între iunie și august.

La Berca, în județul Buzău, Iacob Nedelcu a înfiinţat o livadă cu peste 700 de piersici din soiul Paraguay, care au o formă plată şi sâmburii mici. Pentru că sunt mai uşor de consumat și depozitat, aceste fructe sunt tot mai cerute de marile magazine. Ele diferă și la gust de piersicile obișnuite, spun cultivatorii.

Plantația a început să aibă rod încă din al doilea an de la înființare. Iacob Nedelcu a adus puieți din Spania, chiar din livada în care a lucrat timp de 15 ani, i-a altoit cu corcoduși și alți pomi fructiferi de-ai locului, pentru a obține piersici rezistenți și adaptați climei noastre, după care și-a înființat propria livadă pe un teren cumpărat în satul Pleșești.

”Toți mi-au zis, când am cumpărat terenul, că nu o să fac nimic, dar le-am demonstrat că se poate și la noi. Am fost șef de câmp în Spania. Am înființat și la noi pentru că mi-am zis de ce la spanioli să meargă piersica Paraguay iar la noi nu. Avem norocul că solul nostru este mult mai fertil, beneficiază de multă căldură și soare, iar gustul lor este mult mai bun decât al piersicilor din Spania”, spune Iacob Nedelcu.

Toți membrii familiei Nedelcu au învățat tainele acestei culturi. La recoltare, știu cum trebuie să arate fructele bune pentru comercializare. Știu că dacă le culeg prea coapte, riscă să ajungă cu marfa stricată în piață.

”Le culegem din pom când prind o culoare roz închis. La supermarket trebuie să ajungă nu foarte coapte, pentru că dacă le las mai mult nu se mai cumpără. Ele se mai înmoaie în lădițe, în timpul transportului. Nu trebuie să punem multe fructe în lădițe, ca să nu se strice când le depozităm”, spune Aurelia Nedelcu, soția fermierului din Berca.

Adaptate foarte bine condițiilor climatice de la noi din țară, varietățile de piersici turtite asigură atât producții bune cât și o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri. În ferma de la Berca, Iacob Nedelcu a plantat patru soiuri de piersici turitite, cu perioade diferite de coacere a fructelor.

Culesul în ferma de la Berca începe astfel în luna iunie și se încheie la sfârșitul lunii august. ”Fructele din livada noastră sunt bio, le stropim de cel mult două ori pe an, prin sistemul de picurare pe care l-am extins în toată cultura. Crengile sunt toaletetate așa cum trebuie astfel încât coronamentul să permită o expunere cât mai mare la soare”, explică Ciprian Ungureanu, ginerele fermierului buzoian care s-a întors din Spania pentru a porni afacerea cu fructe în țara natală.

Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în depozite en-gros din Constanța, de unde se aprovizionează tot litoralul românesc. Fermierul buzoian spune că vinde piersicile sub prețul mărfii de import, chiar dacă ale sale sunt mult mai gustoase.

”Dacă piersica Paraguayos adusă din Grecia se vinde la en gros cu 6 lei, noi am încercat să o dăm cu cinci lei. Și am dat-o. Mulți mâncau Paraguayos din Spania, Grecia și au zis că nu erau dulci. Venind la noi în livadă, au mâncat și s-a dus vorba cât de bune sunt iar acum toată lumea caută piersica turtită din România”, declară Iacob Nedelcu.

Livada din Berca ocupă 6.000 de metri pătrați însă proprietarul ei vrea să tripleze suprafața în următorii ani, după ce a constatat că, în pieţe, piersicile plate au început să fie tot mai căutate. În alte țări, aceste fructe se numesc piersici Saturn sau piersica-gogoașă, după forma lor neobișnuită.