Agricultorii din Buzău, nevoiţi să facă investiţii, pentru ca verdeţurile să nu îngheţe. Produsele, mai scumpe și cu întârziere de 2 săptămâni, pe tarabe

Din cauza gerului de la sfârșitul lunii ianuarie, legumele româneşti, care trebuiau să fie deja în pieţe, nu s-au dezvoltat suficient şi nu pot fi culese. Agricultorii sunt nevoiţi să facă investiţii, pentru ca verdeţurile să nu îngheţe. Iar când vor ajunge pe tarabe, cel mai probabil peste două săptămâni, vor fi la preţuri mai mari.

Dumitra Rânciog este unul dintre renumiții legumicultori din comuna Mărăcineni, care aprovizionează piețele din Buzău cu marfă proaspătă și sănătoasă.

Salata, ceapa verde, spanacul și usturoiul sunt primele verdețuri produse în solarul din spatele casei. Ar fi trebuit să fie mari, gata de consum, la început de februarie, însă gerul i-a dat peste cap planurile.

”În alți ani erau mai săltate. Acum, de la frig, stau pe loc. Dacă nu e căldură, de unde să crească! Pământul este înghețat și acum, uitați. Salata a ieșit, dar e mică și trebuie să culegi cam multă ca să te alegi cu ceva în farfurie”, spune doamna Dumitra, legumicultor din satul Potoceni.

Gerul din timpul nopții a ținut pe loc salata, astfel că plantele au rămas foarte mici. Firele de ceapă verde arată și ele de zici că au fost plantate de curând, iar spanacul pare că abia a răsărit.

”Dacă mai adăugăm o folie peste firele de ceapă, să-i pătrăm căldura, crește cât să putem să o ducem mai repede la piață sau la restaurant”, spune Valerică Petrache, fiul doamnei Dumitra.

Dezamăgit de stadiul în care se află trufandalele din grădina bătrânei, fiul doamnei Dumitra se gândește să investească în instalații de încălzire și o folie care să ferească plantele de îngheț. Iar asta, cât mai repede, pentru că ar putea pierde toată producția de zarzavat.

”În solar aici am pus un spanac mai timpuriu, am pus salată verde, arbagic, iar pe margine am pus mărar și usturoi. Se dezvoltă greu în perioada rece, doar cu căldura naturală, efectul de seră. Mă gândesc să investec într-o soluție de încălzire, dar atunci și prețul verdețurilor va crește un pic”, declară Valerică Petrache, fermier din Potoceni.

Efectele gerului mai ales din timpul nopții sunt vizibile nu numai în grădini, ci și la piață. În spatele tarabelor răzbesc puținii producători de legume care dețin solarii încălzite sau cei care aduc marfă din import.

Salata, ceapa și varza îngheață pe tarabe, spre nemulțumirea deopotrivă a clienților și comercianților.

Comercianții din piețe spun că marfa are deocamdată preț convenabil pentru toate buzunarele, atâta vreme cât este depreciată de îngheț, însă valoarea verdețurilor s-ar putea dubla după ce vremea se încălzește. Este deja o regulă ca primele recolte autohrone de legume și verdețuri să ajungă foarte scumpe în piețe.