Aromata zmeură de Maxenu, disponibilă în piețele din Muntenia dar și prin comenzi pe internet

1463

Veste bună pentru pofticioși: aromata zmeură de Maxenu, care provine dintr-un soi dulce și aromat, este disponibilă deja în câteva piețe din Buzău și județele vecine, dar și prin comenzi pe internet. Familia care deține plantația de zmeur recoltează de aproape trei săptămâni și vinde fructele cu 30 de lei kilogramul, pentru început.

Pentru a onora cererile de zmeură, membrii familiei Roșu intră de două ori pe zi la cules. A înființat cultura de zmeur pe aproape trei pogoane din localitatea buzoiană Maxenu. Efortul este mare, pentru că ajutoarele se găsesc din ce în ce mai greu.

Butașii de zmeur încep să dea rod din primăvară și rezistă până la sfârșitul toamnei, cu ajutorul naturii și al fermierilor, care folosesc sisteme de irigare prin picurare și gunoi de grajd. Dețin de opt ani plantația de zmeur și spun că au avut timp să afle toate tainele acestei culturi.

”Datorită faptului că i-am modificat modul de tăiere, i l-am făcut un pic mai înalt, datorită cerințelor de pe piață, am tăiat-o un pic mai înaltă ca să avem producție mai devreme. A început la sfârșitul lui mai și va fructifica până la sfârșitul lui noiembrie”, spune Cosmin Apostu, fermier.

Zmeura familiei Roșu provine dintr-un soi nemțesc, dulce, rezistent și foarte productiv. În timpul verii, aromatele fructe trebuie culese zilnic, pentru că se coc rapid. Culegătorii au propriile repere pentru a ști ce se adună și ce nu de pe butași.

”Noi în fiecare zi suntem la cules. Știm cât avem de cules, ne dozăm munca și atunci ne este nouă mai ușor. Știm ce e de luat și ce lăsăm pentru zua următoare”, spune Simona Vișteanu, fermier.

Familia Roșu recoltează zmeura de trei săptămâni, iar prețul este încă piperat. Va scădea spre mijlocul verii, când piața va fi suprasaturată.

”Avem o tarabă în piața centrală din Buzău, București, Brașov, Slobozia și puțin la Ploiești. În mare parte, afacerea o facem pe internet. În această perioadă, la fel ca și anul trecut, prețul a plecat de la 30 de lei. Dar în foarte scurt timp prețul va scădea pentru că și ea va face cantitate mai mare și noi trebuie să o vindem”, declară Camelia Roșu, fermier.

Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceață și sirop, care de asemenea sunt comercializate prin intermediul paginii de Facebook a fermierilor din Maxenu.