Babicul și cârnații de Pleșcoi au concurență serioasă la Râmnicu Sărat: două produse locale au primit atestat de produs tradițional

Gama de produse tradiționale din carne s-a îmbogățit de curând cu două preparate fabricate la Râmnicu Sărat, în județul Buzău. Au primit atestat de produs tradițional salamul și cârnații crud-uscați ”Casa Râmniceană”, preparate ce au la bază rețete vechi de un secol. Acestea se adaugă celor 62 de atestate acordate de la începutul anului până în prezent de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Consumatorii de produse naturale din Râmnicu Sărat dar și călătorii care trec prin orașul aflat la granița dintre Muntenia și Moldova pot degusta delicioasele mezeluri, produse după rețete foarte vechi.

Salamul și cârnații crud-uscați Casa Râmniceană au primit recent recunoașterea de la Ministerul Agriculturii. Au devenit, pe lângă cârnații de Pleșcoi sau babicul de Buzău, un valoros instrument de promovare a județului de la Curbura Carpaților.

Mezelurile sunt produse într-o fabrică de la marginea orașului Râmnicu Sărat, cu 50 de angajați. Carmangeria folosește ca materie primă carnea de la animale crescute în propria fermă.

”Am căutat rețeta cea mai veche, folosim carne din fermele proprii, condimente naturale, toate din această zonă. Avem numai produse pe care vrem să le pomovăm ca mâncare sănătoasă”, spune Mironel Dascălu, administrator carmangerie.

Salamul firmei râmnicene este un preparat culinar din carne de porc și vită cu o metodă de prelucrare autentică.

”Rețeta este veche de peste 60 de ani și vă asigur că gustul este cel autentic salamului cu care am crescut. Are peste 90 la sută carne, cee ace îl face diferit de produsele celorlalte firme”, declară Ionel Babă, tehnolog.

Cârnații crud-uscați Casa Râmniceană sunt preparați din carne de oaie și porc, mațe, toată materia primă fiind de la fermele proprii. Toate operațiunile de prelucrare sunt executate manual iar asta ajută foarte mult la obținerea unui gust deosebit.

”Cârnații noștri nu conțin decât carne, sută la sută, sare, condimente naturale, usturoi din zona Râmnicelu și sunt uscați, afumați cu lemn de fag”, spune Ionel Babă.

Combinația celor două tipuri de carne, ingredientele urmate, în final, de procedeul de afumare, evidențiază valoarea tradițională a produsului finit. În ultimii ani, carmangeria din Râmnicu Sărat a obținut atestat pentru șase produse tradiționale, între care și micii preparați cu usturoi de Râmnicelu.

Atestarea se face în baza unui ordin comun al MADR, al Ministerului Sănătății și al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, emis în 2013.

”Avem un număr de șase produse atestate tradițional la care s-au făcut analize, fișele tehnice, o rețetă din zonă din care reiese că sunt produse fără conservanți”, declară Sorin Coman, director carmangerie.

Numărul total al produselor înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale a ajuns în prezent la 759. Produsul tradițional este atestat la cerere, în urma depunerii unor documente și a verificării în teren de către reprezentanți împuterniciți ai celor trei instituții a realității datelor înscrise în documente.