Balta Albă, din Câmpia Râmnicului, sursă de nămol terapeutic pentru Techirghiol

Mica staţiune Balta Albă, din judeţul Buzău, pe vremuri o mică perlă a României, este din ce în ce mai căutată de turişti pentru apa şi nămolul cu efecte tămăduitoare. Puţini ştiu că ”aurul negru” de pe fundul lacului este materie primă pentru produsele Pell Amar şi era livrat la Techirghiol, atunci când staţiunea dobrogeană rămânea fără nămol.

Câmpia Râmnicului are în mijlocul ei, la graniţa dintre judeţele Buzău şi Brăila, un microclimat extrem de benefic sănătăţii. Este vorba despre Lacul Balta Albă, cunoscut pentru calităţile terapeutice ale nămolului sapropelic.

Peisajul de aici pare desprins din zona Deltei Dunării. Lacul ascunde un aur negru tămăduitor, lăudat de sutele de turişti care îl caută an de an, convinşi că durerile de oase şi bolile de piele dispar ca prin farmec.

Apa din baltă, care este clorurată, sodică, slab magneziată şi slab sulfatată, deţine în adâncurile sale un „aur negru” mai preţios decât petrolul si chiar decât aurul adevarat.

Îndrăgostiţi ca-n tinereţe, soţii Vlase vin de şapte ani la Balta Albă pentru tratament şi pot depune mărturie că nămolul aşternut cu tandreţe pe pielea uşor bronzată face cu adevărat minuni.

”Aici te simţi ca-n deltă. Ai linişte, apă, stuf, păsări; totul te ajută să te însănătoşeşti. Mulţi nu şti dar când erau ei mici nămolul de aici era transportat la Techirghiol. Are şi un miros specific, de la apa combinată cu sarea, magneziul şi plantele din interior”, spune Gheorghe Vlase.

Nămol sapropelic este recomandat pentru aparatul locomotor, afecţiuni dermatologice, reumatismale, ginecologice sau ale sistemului nervos. Nămolul sapropelic este folosit la fabricarea renumitelor produse Pell Amar.

Lacul, cu o suprafaţă de peste o mie de hectare, se bucură de renume încă de la sfârşitul secolului trecut, când rivaliza cu vestitele staţiuni Mangalia si Techirghiol.

Aici a funcţionat demult o staţiune balneară însă acesta s-a distrus in totalitate. Din 2009, tratamentul cu nămolul terapeutic se poate face din nou, după ce un investitor râmnicean a concesionat de la Apele Române plaja de la Balta Albă şi a transformat-o în mica staţiune de astăzi.