Bărăganul buzoian, grav afectat de seceta pedologică

Consecințele lipsei precipitațiilor încep să se simtă deja la culturile de toamnă semănate în Bărăganul buzoian. Chiar dacă în această săptămână a plouat, la nivelul județului precipitațiile au însumat cantități foarte mici, de 10 litri/mp.

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău spun că solul are nevoie în continuare de precipitați, iar ploile din această lună sunt esențiale.

Deocamdată, specialiștii estimează o producție în scădere la cereale. La grâu, producția va scădea cu cel puțin 30 la sută, dar seceta va afecta și rapița.

Bărăganul buzoian, cunoscut pentru deficitul de apă din sol, se află printre zonele grav afectate de seceta din acest an.

Încă de acum 2 luni sătenii care au tranzitat prin zona Padina, Pogoanele, Țintești sau Smeeni au semnalat furtuni de praf, devenite din ce în ce mai frecvente în urma fenomenului dd eroziune a solului și de deșertificare a zonei.

Agricultorii din zonă spun că solul înregistrează in această perioadă o lipsă mare de apă, după ce iarna care s-a încheiat nu a adus niciun centimetru de zăpadă.

Chiar dacă lipsa precipitațiilor influențează puternic culturile, la Buzău nu se ia în calcul situația din anul 2020, când în anumite zone nu s-a recoltat nimic.