Caracteristicile unice ale super-legumelor care luptă cu calviția și bolile grave. Fermierii din Moldova, cuceriți de soiurile exotice produse la Buzău

Horticultorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău sunt pe cale să dea lovitura cu două superlegume exotice cu forme, gust și proprietăți nemaivăzute în toată Europa.

Solicitările pentru cele două superlegume vin acum pe bandă rulantă, după ce printre cultivatori s-a dus vestea că aceste soiuri au proprietăți curative deosebite.

Specialiștii spun că tomata neagră sau Nera este eficientă în combaterea cancerului de prostată iar castravetele de Anguria, ar fi un remediu extrem de bun pentru formele de calviție(chelie) avansate.

Vestea a ajuns și la fermierii din zona Moldovei care au venit la Buzău să vadă minunea cu ochii lor. „De câțiva ani noi folosim doar soiuri de legume realizate la Buzău iar de curând că acest castravete de Anguria ar fi eficient pentru tratarea calviției dar și a afecțiunilor oculare. Întenționăm ca în primă fază să-l cultivăm pe suprafețe mai mici pentru testare apoi pe oturi din ce în ce mai mari” ne-a declarat, Mătrșoaie Vasile un fermier din localitatea Dumvraveni, județul Suceava.

Agricultorii din Moldova spun că au fost extrem de curioași să vadă aceste legume exotice.”Am aflat despre aceste tomate negre și am venit să le vedem și să le gustăm. Știu că sunt extrem de sănătoase și medorim să le cultivăm suprafețe mari pe viitor. Și castraveții de Angura sunt extraordinari la fel ca toate soiurile de legume realizate de inginerul Costel Vânătoru la Buzău.” a declarat Boca Ioan, un fermier din localitatea Gura Humorului care a vizitat Banca Vegetală de Gene din Buzău.

Cercetările au durat mai bine de cinci ani iar cele două plante exotice sunt adaptate perfect la seceta extremă și la schimbările climatice. „Tomata neagră sau Nera este relativ recent aclimatizată la Buzău după mai multe încrucișari și de studii. Urmează să fie omologată întrucât are în componență cantități extrem de mari de caroten,licopen și săruri minerale ce au un efect dovedit împotriva bolilor grave cum ar fi cancerul de prostată. Castravetele de Anguria a fost adus din zonele deșertice din Africa și are în componență substanțe care îi conferă proprietăți curative pentru cei care suferă de calviție și tulburări de vedere. Cele două plante au un gust deosebit și sunt foarte rezistente la secetă” precizează Academicianul Costel Vanătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

În ultimii cinci ani cercetătorii buzoieni au reusit să aclimatizeze tot felul de soiuri exotice cu arome speciale.

În cazul diabeticilor, cultivarea castravetelui mexican sau  “Momordica Charantica” cum este denumit fratele geamăn al catravetelui anticancer  GAC, a făcut ca soiurile create de Costel Vânătoru să fie extrem de solicitate de bolnavii din toată ţara.

Horticultorii buzoieni promit că în maxim doi ani cel puţin un soi de plantă sau legumă exotică va fi omologat şi va apare pe piaţă.