Carmangeriile tradiționale trag tare să onoreze toate comenzilor din străinătate pentru afumăturile pe care românii plecați din țară vor să le aibă pe mese, de sărbători. În jur de cinci sute de lei trebuie să scoată din buzunar cei din Diaspora pentru a primi din România un colet cu babic, cârnați de pleșcoi, șunculiță coaptă, mușchi afumat, carne la garniță și preparate specifice Crăciunului.
Numărul livrărilor este în continuă creștere, spune Constantin Frusinoiu, proprietarul unei mici fabrici de procesare a cărnii, din Mărăcineni, județul Buzău.
„Cel mai greu produs de făcut sunt cârnații de Pleșcoi, pentru că necesită multe etape. După ce îi ruluiești și îi lași la zvântat, îi calci, îi bagi la fum, iar îi scoți, iar îi calci, apoi îi bagi din nou la fum. De trei, patru ori faci această operațiune”, declară Constantin Frusinoiu.
Luna decembrie este una dintre cele mai solicitante perioade din an pentru carmangeria cu produse tradiționale din Mărăcineni. Peste o sută de kilograme de cârnați sunt preparați, zilele acestea, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.
„Cârnații se țin la fum până se duce zeama. Se scurge grăsimea până când cârnații devin mai tari. Nu trebuie să se usuce de tot pentru că dacă nu au deloc grăsime nu mai au gust, dulceață. Compoziția are și ea secretele ei. Uitați cum se văd semințele de ardei în cârnați, ardei de la noi din zonă. Unul din secrete este ardeiul, pentru că nu poate să facă nimeni cârnații cum îi facem noi”, spune Constantin Frusinoiu.
Ca să facă față comenzilor care vin din toată Europa, angajații carmangeriei lucrează intens. Afumătoarea încinsă continuu este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag.
„Până dimineață cârnații stau la fum, pe care îl întreținem cu rumeguș băgat frecvent pe foc. Folosim lemnul de fag. L-am pus la adăpost ca să nu ne prindă zăpada. Păstrăm rumegușul când tăiem lemnele și cu el ne facem treaba toată iarna”, explică producătorul de afumături din Mărăcineni.
Mica fabrică de bunătăți tradiționale produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, mușchi și șunculiță de porc. Bucățile de carne, cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.
„Pregătim acum și un mușchi de porc foarte gustos și cerut de românii plecați peste hotare. Este ținut la sare câteva zile, după aceea copt la flacără, apoi ținut în fumărie”, spune Constantin Frusinoiu.
În aceste zile, trec pragul magazinului mulți clienți care au rude peste hotare și vor mese îmbelșugate, de Crăciun și Anul Nou, exact ca acasă.
„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul de Buzău, cârnații de Pleșcoi. Costă aproape 500 de lei dar îi va ajunge tot ce e aici și de Crăciun, și de Revelion”, spune Andreea Dudău, clientă a carmangeriei cu produse tradiționale.
Între trei și cinci sute de lei costă un colet cu afumături pentru mesele de sărbători, în care intră peste un kilogram de cârnați de Pleșcoi, lebăr, pastramă, mușchi copt și afumat, șunculiță și două borcane de carne la garniță.
Carnea conservată în untură este, alături de cârnații de Pleșcoi, lebărul și toba, se numără printre cele mai cerute produse în străinătate. Poate avea un termen foarte mare de păstrare, dacă reţeta este respectată cu sfinţenie. De exemplu, la fiecare kilogram de untură trebuie o linguriţă de sare.
Mai multe carmangerii din Buzău le trimit pachete cu afumături românilor din străinătate, prin firme de curierat. Acestea ajung in două, trei zile de la efectuarea comenzii.