Ce se întâmplă cu cârnații de Pleșcoi după recunoașterea europeană. Nu oricine îi mai poate produce

Cârnații de Pleșcoi, al șaselea produs recunoscut și protejat la nivel european, nu vor mai fi produși de orice carmangerie din țară. Asociația producătorilor din Buzău care a reușit să dobândească denumirea de indicaţie geografică protejată pentru acest produs de carmangerie a obținut, de fapt, exclusivitate în fabricarea acestor cârnați picanți. Cei patru producători asociați garantează că prețurile vor rămâne neschimbate.

Cârnaţii de Pleşcoi pot fi afumaţi, uscați sau cruzi. Sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru.

Comisia Europeană tocmai i-a acceptat în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată. Altfel spus, cârnații de Pleșcoi vor fi produși numai în zona Buzăului, fără nicio abatere de la rețeta tradițională.

”La capitolul promovare, acest produs este cunoscut peste hotare și face deja cinste județului și localității Pleșcoi. Cârnații de Pleșcoi au notorietate de multă vreme iar după această recunoaștere impactul cu siguranță va fi și la vânzare”, spune Otilia Ilie, producător din Pleșcoi.

Patru carmangerii au dreptul de a produce cârnații de Pleșcoi și de a oferi viitoarele licențe celor care vor îndeplini condițiile stricte pentru fabricarea lor. În magazinele cu produse tradiționale, acest sortiment se vinde cu 35 până la 60 de lei kilogramul. Producătorii lor garantează că prețurile rămân neschimbate după obținerea exclusivității.

”Produsul în sine nu are de ce să fie mai scump decât până acum. Sperăm să fie gustat de cât mai multă lume, care cu siguranță o să simtă calitatea și gustul autentic. În magazinele noastre, primul căutat este cârnatul de Pleșcoi, apoi celelalte produse”, spune Otilia Ilie.

Asociația pentru Promovarea Cârnaților de Pleșcoi, formată din firmele Comsoradi, Tri 94 Prodcom, Valmar și Gabioti, este cea care a realizat și depus la MADR documentația necesară pentru înregistrarea și protejarea europeană a acestui produs.

Conform specificațiilor din caietul de sarcini cârnații de Pleșcoi sunt cârnați afumați din carne de oaie sau capră și vită, cu gust picant. Proporția de carne de oaie este de minimum 55%, iar cea de vită de cel mult 45%.

În perioada de toamnă – iarnă, carnea de oaie poate fi înlocuită cu carnea de capră în proportie de maxim 10%, fara a modifica proprietatile organoleptice.

Calitatea adecvata a carnii pentru prepararea carnatilor de Pleşcoi se obtine prin dezosarea manuală, care permite înlaturarea completă a tendoanelor în cursul alegerii cărnii.

Carnea este tocată și amestecată cu condimente și apă sau opțional supă de oase. Ingredientele folosite pentru condimentare sunt sare, usturoi, ardei iute roșu, cimbru, boia de ardei iute, boia de ardei dulce și piper.

Compoziția preparată se introduce în membrane naturale de oaie cu diametrul de 18-22 mm. Porționarea se face manual la dimensiuni de 15-18 cm, iar afumarea se realizează cu fum natural din lemn de esență tare.

Secretul consta în calitatea cărnii de oaie folosite, pentru a se obține gustul specific, fiind necesară carne provenind de la ovine crescute în regiune. Asta, pentru că solul din zonă are o salinitate ridicată, iar carnea ovinelor care au păscut pe pajiștile răsărite pe acest sol capătă un gust specific, fiind „sărată” natural.

Recunoașterea cârnaților de Pleșcoi la nivel european a fost sărbătorită la Direcția Agricolă Buzău printr-o expoziție culinară dedicată celor peste 40 de preparate locale care au etichete de produse autentice şi autorizate.

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru alte două produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată. Este vorba despre Caşcavalul de Săveni şi Telemeaua de Sibiu.