Grajdurile tip container pot fi cumpărate în leasing, se montează rapid și pot aduce profit chiar și de o mie de euro lunar pentru fiecare modul de creștere a păsărilor sau animalelor. În afacere poate intra orice posesor de teren, aflat în proprietate sau închiriat, cu o investiție de cel mult zece mii de euro.
Noul tip de afacere în zootehnie este pus la cale în nordul Munteniei, după un proiect al cooperativei ”Unirea Gospodarilor din Mihăilești”, Buzău.
”Dimensiunea unui container este de zece metri lungime, cu cinci metri lățime. Sunt 50 de metri pătrați. El este făcut din panou sandviș, pe structură metalică și este ușor de montat pentru că producătorul vine cu macaraua, apoi îl amplasează în gospodăria țăranului, membru al cooperativei”, explică buzoianul Dan Ivașcu, președinte ”Cooperativa Unirea Gospodarilor din Mihăilești”.
Grajdul tip container poate fi configurat atât pentru creșterea păsărilor pentru ouă și carne, cât și pentru popularea cu ovine, caprine și porci. Poate fi achiziționat cu banii jos sau în leasing de orice gospodar care vrea să pornească rapid o afacere în zootehnie.
”Îi ducem containerul, are spațiu de cazare pentru păsări și animale conform cu normele sanitar-veterinare, apoi îi ducem genetică. Dacă vorbim de găini ouătoare, îi ducem găini ouătoare, îi ducem furaj și îi cumpărăm și ouăle. Practic, el nu face decât o prestare servicii. Se trezește dimineață, hrănește păsările, le face curățenie, strânge ouăle și le vinde cooperativei. La sfârșitul săptămânii ia banii sau la 15 ale lunii”, susține Ivașcu.
Condițiile sunt simple: trebuie să dețină terenul, cumpărat sau închiriat, să aibă chef de muncă și să adere la cooperativa agricultorilor din Mihăilești.
”Acest modul va fi plătit de fiecare membru cooperator în leasing, în cazul în care nu are toată suma să achite la ridicarea acestui modul de la fabricantul cu care noi avem contract de execuție. După aceea, cooperativa vine cu efectivele de păsări, dacă vorbim de pui pentru carne sau găini ouătoare, cu o genetică foarte bună”, spune președinte Cooperativei ”Unirea Gospodarilor din Mihăilești”, județul Buzău.
Fermierul din Mihăilești a amplasat câteva containere în propria gospodărie, pentru demonstrații în fața celor care vor să înceapă această afacere. Acoperite în exterior cu placaj maroniu, pentru a se integra în peisaj, modulele au în interior instalații ultramoderne, care simplifică munca îngrijitorilor.
Containerele sunt dotate inclusiv cu hrănitoare și adăpătoare automate, iar gospodarul nu trebuie să facă altceva decât să asigure o dată pe zi rezervele de apă și mâncare.
”Buncărul trebuie umplut de țăranul nostru o dată la două zile. Avem linia de furajare automată, cu un senzor care în momentul în care se golesc farfuriile declanșează comanda de reumplere. De două ori pe zi, gospodarul vine și colectează aceste ouă după care ele sunt duse în frigiderul gospodăriei, de acolo mașina cooperativei vine și le colectează zilnic, astfel încât mâine să le ducem în bucătăria clienților noștri”, declară spune Dan Ivașcu, președinte ”Unirea Gospodarilor din Mihăilești”, județul Buzău.
Georgiana, o tânără din Mihăilești, lucrează deja într-un astfel de modul și spune că a descoperit multe avantaje. ”Se face curățenie, șters cuibare, dimineața mâncare la ora 7, apoi iar curățenie”, spune Georgiana.
Conform inițiatorului acestui proiect, cu o investiție de cel mult zece mii de euro, se poate dezvolta rapid o crescătorie de animale, în special păsări ouătoare sau pentru carne, ce poate genera un profit lunar de o mie de euro.
”Calculul pe care noi l-am făcut este ca pe fiecare modul gospodarul nostru să câștige minimum o mie de euro net, lună de lună, indiferent că discutăm de vară sau perioada de iarnă. Am experimentat pe 350 de găini ouătoare, atât cât ne dă voie și DSV-ul pe persoană fizică. Aduc o mie de euro net pe lună. O mie de pui de carne, de asemenea, o mie de euro pe lună”, spune Dan Ivașcu, președintele Cooperativei ”Unirea Gospodarilor Mihăilești”.
Containerul costă 6.500 de euro și poate fi asamblat în câteva zile în curtea clientului. La această sumă se mai adaugă costurile cu echipamentele de hrănire și adăpare automate, cele de aclimatizare, dar și animalele pentru care optează gospodarul.
Animalele sunt numai de rasă, astfel încât un efectiv mai mic să aibă randament mai bun chiar și decât o populație de două ori mai mare dintr-o gospodărie obișnuită. Produsele finale sunt clasificate ca fiind naturale.