Cultivarea Yakonului, soluție pentru hrana viitorului. Leguma este rezistentă la temperaturi extreme și are multe calități nutritive și medicinale

Schimbările climatice care parcă sunt mai evidente ca niciodată îi pun în alertă pe cercetătorii din horticultură. În viitor, ei trebuie să le propună legumicultorilor locali soiuri mult mai rezistente la secetă și temperaturi extreme. O alternativă la cartoful nelipsit din meniul românului ar putea fi yaconul, o rădăcinoasă gustoasă și sănătoasă, adusă de pe continentul sud-american.

Yaconul s-a adaptat foarte bine la solul și clima din România. O spune tânărul Florian Filip, pasionat de legumicultură, care cultivă exotica plantă de trei ani pe terenul său de la marginea Buzăului.

Yaconul este o legumă foarte veche, provenită din munții Anzi. Bună la gust și foarte suculentă, Yaconul este o plantă dulce care seamă cu un cartof. Este folositoare pentru sănătate, în special pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

”Sunt oameni curioși care m-au contactat, le-am dat tuberculi ca să guste și multora le-a plăcut. Gustul e dulce zaharat, bun pentru diabetici pentru că nu intră în circuitul sanguin, benefic pentru flora intestinală”, spune Florian Filip, cultivator de yakon.

Culturi experimentale de yacon au fost înființate și în grădinile Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău, după ce specialiștii de aici i-au descoperit calitățile și potențialul de producție.

”În primul rând tuberculii se consumă de la această plantă. Sunt gustoși și cu proprietăți alimentare deosebite și medicinale. O plantă la care se folosește și partea aeriană pentru furajare”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru legumicultură. 

Yaconul seamănă cu un cartof dulce ca aspect. Pentru că este zemos și dulce i se mai spune și mărul pământului.

Este folosit atât pentru beneficiile sale nutritive excelente cât și pe post de îndulcitor natural. Yaconul stimulează organismul să întrețină probioticele ajutând astfel menținerea unei bune digestii și a unui colon sănatos.

Este ideal pentru diabetici datorită conținutului mare de inulină. Aceasta este o fibră solubilă pe care o găsim într-o varietate de vegetale.

Aparține unei clase de carbohidrați numită Fructani, ceea ce înseamnă ca este alcătuită din molecule de fructoză specific legate împrenă pentru a preveni digestia în intestinul subțire.

În loc să fie digerată, inulina ajunge în intestin, unde actionează ca un prebiotic. Prebioticele ajută la hrănirea și sporirea numărului de bacterii bune din tractul nostru digestiv.