Cum au dispărut stejarii seculari din Parcul Crâng: un fenomen extrem le-a pecetluit soarta!

Accelerarea procesului de deteriorare a arborilor care odinioară făceau parte dintr-o pădure care se întindea în 4 județe, este cauzată printre altele de poluarea excesivă şi schimbările de climă produse în ultimii zeci de ani.

Pădurea Crâng din Buzău, rămăşiţă a Codrilor Vlăsiei, îşi va pierde în câţiva ani arborii seculari, unii bătrâni de peste cinci secole, arată un studiu realizat în ultimii ani de silvicultorii buzoieni.

Pădurea din sud-vestul municipiului este o relicvă a Codrilor Vlăsiei, cea mai vastă pădure a Valahiei, care în perioada Evului Mediu se întindea pe teritoriile actualelor judeţe Prahova, Ialomiţa, Ilfov şi Buzău. Aici se ascundeau haiduci, tâlhari care tăiau calea trăsurilor boiereşti dar şi populaţia târgurilor din zonă, atunci când năvăleau armate străine.
Prima atestare a pădurii cu numele de ”Crâng” datează de pe 23 octombrie 1568, când Alexandru II Mircea, voievod al Ţării Româneşti, a folosit denumirea de Crângul Târgului într-un act prin care reafirma proprietatea Episcopiei Buzăului asupra acelui teren.
Parcul din pădurea Crâng a fost amenajat începând cu anul 1873, când Consiliul Local a cumpărat o sută de tei pentru a fi plantaţi în zona aleilor de promenadă. Mai târziu, în 1887, autorităţile au plantat 208 mesteceni şi 537 de castani sălbatici de o parte şi de cealaltă a aleii principale, care pe vremuri se întindea până aproape de centrul oraşului.
Castanii sunt prezenţi şi astăzi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, care înainte făcea parte din parc.