Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază: „Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos“

Goana după profituri rapide îi determină pe mulți dintre legumicultori să găsească soluții pentru forțarea culturilor și grăbirea recoltei, astfel încât să ia fața concurenței. Specialiștii în horticultură spun că această practică, dacă are la bază folosirea unor chimicale, are ca efect nu numai deprecierea legumelor ci și îmbolnăvirea consumatorilor.

De cele mai multe ori, când vine vorba de roșii, preferăm să plătim ceva mai mult, atâta vreme cât știm că sunt românești. Dar, calitatea de a fi autohtone nu reprezintă neapărat și o garanție a purității produsului.

De la o vreme, sunt multe semnale de alarmă în spațiul public care vizează obiceiul unora dintre legumicultori de a forța coacerea tomatelor cu chimicale, pentru a le valorifica timpuriu, la prețuri foarte mari.

Pe lista substanțelor folosite, în top se află erbicidul 2,4D și Ethrelul, un hormon de creștere, care, deși sunt interzise de legislație pentru utilizarea în legumicultură, se găsesc în comerțul de nișă.

Specialiștii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au motive să susțină că, pentru a avea tomate timpurii, perioada naturală de coacere fiind din luna iunie, unii legumicultori recurg la aceste substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

Aceste substanțe grăbesc coacerea legumelor iar un prim efect ar fi deprecierea calitativă. ”Condițiile climatice ale României asigură creșterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calitățile nutritive și obținem niște legume care nu mai au gustul celor coapte natural”, spune Camelia Bratu, cercetător la Stațiunea legumicolă Buzău.

Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket, sau chiar din piețe, roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat. Secialiștii în horticultură spun că, cel mai probabil, tulpinile acestor tomate au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creștere.

”Când tăiem roșia, vedem că avem un cep lemnos și observăm pe calotă un țesut care nu este roșu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forțat. Deci, în cazul lor, fie s-a cârmit planta, fie s-a intervenit cu stimulenți de maturare”, susține cercetătorul Costel Vânătoru, de la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Aceste substanțe sunt folosite în plantație, prin stropirea tulpinilor și a frunzelor, substanțele producând modificări la nivel celular. Astfel se obține înroșirea rapidă a tomatelor, în doar câteva ore. Existența unui moț este unul dintre indiciile intervenției pentru maturarea rapidă a tomatelor.

”Mucronul acesta poate fi generat de caracterul de soi sau de stimulente. Avem puține soiuri care prezintă natural acest mucron, această malformație din vârful fructului, majoritatea fiind generate de substanțele de polenizare sau maturare a tomatelor”, spune Costel Vânătoru.

2,4D, o altă substanță folosită de anumiți legumicultori în producuția timpurie de tomate, este un erbicid care era utilizat în trecut pentru cultura mare.

”Substanțele acestea se comportă precum erbicidele; împiedică circulația sevei în plantă și forțează maturarea. Pigmenții clorofilieni sunt obligați să treacă în procesul de biodegradare și să se transforme în licopen, caroten. Pentru că sare peste anumite fenofaze, tomata nu are timp să proceseze substanțele care dau gustul și aroma. Se intervine pe zona aceasta de metabolism”, explică Vânătoru.

Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroșirea tomatei, în funcție de doza de stimulenți aplicată, să se obțină în numai câteva ore. Efectele pot fi însă foarte riscante pentru consumatori, spun specialiștii.

”Tomata pierde calitățile nutriționale iar, în timp, toate aceste substanțe de forțare se acumulează în organism, organismul nu are capacitatea să le descifreze pentru că nu le are în codexul său interior, le depozitează și astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul”, spune Camelia Bratu, cercetător.

O bună modalitate de a evita roșiile tratate cu hormoni de creștere este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniță verde.