De unde provine numele localității Udați – Mânzu

1699

Udaţi – Mânzu este un cătun din comuna Smeeni, cu aproximativ 100 de locuitori. Numele amuzant al localităţii este o combinaţie între denumirile a două sate mai mari, Udaţi, din Smeeni şi Mânzu, din Cilibia, unde sunt cele mai apropiate comunităţi.

În monografia comunei Smeeni, apar informaţii despre originea numelui localităţii Udaţi.

Locuitorii făceau parte din moşnenii Albeşteni, reveniţi după 1617 pe vechile vetre din care fugiseră, ce se vor aşeza mai jos de Albeşti, la circa 2 kilometri, într-o buclă mare şi leneşă ce o face Călmăţiulul spre est. Aici îşi vor face bordeiele pe locurile date de mănăstirea Banu, pe panta ce cobora spre Călmăţui, unde pătrundea apa prin bordeie, de unde se pare că provine şi numele satului, Udaţi, adică „cei udaţi”, mai ales primăvara când apa pârâului se revărsa.

Mânzu este un sat din Bărăganul Buzăului, în comuna Cilibia, care a fost înfiinţat de familia Stoica, de felul lor ciobani din Munţii Buzăului. S-au aşezat pe aceste locuri prin anii 1700, iar numele satului ar veni de la mânzul complet negru dar care avea botul şi urechile albe.

De altfel, este cunoscut faptul că în arealul geografic din care fac parte comunele Smeeni şi Cilibia creşterea cailor a fost şi este în continuare o îndeletnicire foarte răspândită.