După secetă, umiditatea excesivă și canicula dăunează culturilor

Culturile agricole suferă din cauza ploilor abundente urmate de temperaturi crescute. Plantele din grădini, vița de vie și cerealele sunt atacate de boli și dăunători a căror dezvoltare este amplificată de umiditatea crescută din ultima perioadă. Specialiștii spun că, în lipsa unor intervenții imediate, producțiile ar putea fi grav afectate.

După ce umiditatea din culturi le-a dat emoții, agricultorii înfruntă acum primul val de caniculă care s-a așternut peste o mare parte din țară. Plantele sunt atacate de boli și dăunători a căror dezvoltare este favorizată de umiditatea crescută.

”Mana, odată intrată în cultură, se extinde cu viteză foarte mare iar condițiile de dezvoltare sunt temperaturile ridicate și umiditatea. Mai apar putregaiuri și alte boli vasculare. Mai sunt și bolile de nutriție, pentru că temperaturile acestea extreme, combinate cu umiditate, fac să apară și dezechilibre de nutriție. Apar fructe deformate sau polenizate incomplet, fără un aspect comercial plăcut”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Bolile sunt cele mai active în condițiile acestea, spune specialistul buzoian. Ele sunt favorizate și de numărul mare de insecte rămase din culturile de anul trecut. Iarna a fost blândă iar insectele s-au păstrat pe resturile vegetale.

”Vorbim despre musculița albă de seră, afidele în principal, pe pomi, pe viță de vie, pe legume. Practic pe tot ce e verde am văzut afide, un dăunător micuț care se hrănește cu sucul celular. Nu numai că se hrănește cu sucul celular și consumă din hrana plantei, ci infectează plantele. În special virozele sunt transmise de către dăunători. Tripsul este și el un purtător de boli de la o plantă la alta”, explică Vânătoru.

Pentru salvarea culturilor, specialiștii spun că trebuie aplicate tratamente preventive. După apariția bolilor și dăunătorilor, tratamentele sunt mult mai greu de făcut, mai costisitoare și cu deprecieri masive ale producțiilor.

”Trebuie intervenit cu măsuri chimice și mecanice pentru a afâna solul, pentru a sparge crusta repede. Ploile au tasat solul și plantele au probleme cu respirația, de aceea noi trebuie să oxigenăm solul prin prașilă. Este necesară și defolierea plantelor, adică ruperea frunzelor de la bază, pentru a favoriza circulația aerului la tulpina plantelor, de a întrerupe contactul dintre părțile aeriene cu solul, ca să nu creeze focare de infecție în special de mană, de putregaiuri”, declară Costel Vânătoru.

Prașila are două misiuni, combaterea buruienilor dar și afânarea solului pentru că la nivelul sistemului radicular plantele folosesc mai mult oxigen decât în partea aeriană.

Toate intervențiile trebuie făcute chiar dacă ne aflăm într-o perioadă în care, la câmpie, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. La Buzău, sunt așteptate toată săptămână temperaturi de peste 33 de grade, maximum fiind prognozat joi când s-ar putea înregistra 35 de grade Celsius la umbră.