Exemplu de agricultură regenerativă, la Gălbinași: păsările stau în aer liber, se hrănesc sănătos iar pământul se reface !

Doi tineri brașoveni au înființat lângă municipiul Buzău o fermă de păsări pășunate, model foarte popular în SUA și vestul Europei de agricultură regenerativă. Păsările stau în aer liber, se hrănesc sănătos iar pământul se reface.

Soții Dinu s-au apucat de crescut păsări anul trecut, după izbucnirea pandemiei.

În mica lor fermă de lângă Buzău cresc deja un nou lot de peste 500 de păsări, care acum sunt pui de câteva zile ce necesită o grijă aparte.

Trebuie controlată pemanent nu numai apa și hrana, ci și temperatura halei în care cresc puii de câteva zile.

„Puii o să stea până la 21 de zile aici, unde le putem oferi un climat controlat, temperatură constantă, după care, după 21 de zile, îi scoatem pe pășune și acolo rămân pentru tot restul vieții, doar că-i mutăm zilnic pe pășune proaspătă.” a declarat Șerban Dinu, antreprenor.


În ferma din comuna buzoiană Gălbinași a soților Șerban și Cosmina Dinu, găinile cresc în sistem gospodăresc.

Stau în adăposturi mobile care sunt mutate zilnic pe o nouă suprafață de iarbă sau lucernă.

În mai puțin de o lună, crescătorii vor scoate păsările la păscut, în cuști din lemn și plasă de sârmă, pe care le pot muta în zonele cu iarbă multă.

Sunt 75 de păsări într-un adăpost mobil. Cei doi crescători au grijă foarte mare să nu fie multe la un loc, pentru a reduce stresul.

„În primul rând, asigurăm toate condițiile naturale ca păsările noastre să-și exprime comportamentul lor natural. Păsările sunt omnivore și avem mare grijă ca ele să aibă parte de cele mai bune condiții pe toată perioada lor de viață, acces la soare, aer, iarbă, toate insectele pe care ele le curăță din iarbă, iar astea duc la obținerea unui produs de calitate superioară.” povestește Cosmina Dinu, soția antreprenorului buzoian.


Seriile de pui au câte 500 de exemplare iar soții Dinu vor să aibă șase serii anul acesta.

Investiția se ridică la aproximativ 10.000 de euro, din care cei mai mulți bani au intrat în amenajarea centrului de sacrificare și dotarea halei de creștere cu lămpi, adăpătoare, hrănitoare, despărțitoare și instalațiile de curent și apă.