Fabrica de ”bunătăți de pe Valea Buzăului”, asaltată de românii care pleacă în străinătate. Babicul de Buzău și cârnații de Pleșcoi, la mare căutare

718

Babicul de Buzău și cârnații de Pleșcoi par a fi nelipsiți din bagajele românilor din Diaspora care pleacă peste graniță, după vacanța petrecută în țară. Proprietarul unei carmangerii din Buzău spune că, în ultimele săptămâni, s-au înmulțit comenzile pentru afumături, în special la produsele specifice zonei.

Afumătoarea fabricii merge non-stop, pentru a asigura suficientă marfă în magazinele pe care le deține în Buzău și Prahova.

Începutul lunii septembrie este una dintre cele mai bune perioade din an pentru Fabrica de ”bunătăți de pe Valea Buzăului”, carmangerie cu produse tradiționale din comuna buzoiană Mărăcineni.

”Avem mulți clienți și din Buzău, dar și din afara județului. Cei mai mulți întreabă acum de cârnații de Pleșcoi, de babicul sârbesc, cele mai căutate produse”, spune Mirela, vânzătoare la magazinul carmangeriei din Mărăcineni.

În aceste zile, trec pragul magazinului mulți români din Diaspora care se pregătesc să plece înapoi, peste hotare, după vacanța petrecută în țară.

”Am venit să cumpăr cârnați de Pleșcoi, semiafumați și uscați, vreo patru kilograme, babic de Buzău, dar și alte produse. Am fratele și doi cumnați care pleacă acum și știam că produsele de aici se păstrează foarte bine, plus că sunt și foarte gustoase. O să plece cu ditamai proviziile”, spune o clientă a magazinului de afumături din Buzău.

Clienții de peste hotare investesc sute de lei în mezelurile pe care le pun în bagaj, ca să le aibă la păstrat până spre iarnă. Cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.

”Acum, în perioada asta, ne facem clienții pentru afară ca să le trimitem ulterior pachete. Vin și își iau cârnații de Pleșcoi, care sunt foarte cunoscuți, babicul, dar mai încearcă și altceva”, declară Constantin Frusinoiu, producător de afumături tradiționale.

Pentru a face față comenzilor care curg de pretutindeni, angajații carmangeriei lucrează la foc continuu.Peste 150 de kilograme de cârnați de Pleșcoi sunt preparați într-o oră, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.

”Au numai carne bună, de oaie și de vită, plus condimente naturale. Se folosește maț de oaie, natural, apoi se afumă cu lemn de esență tare. Cârnații merg la afumat, apoi se răcesc și merg la magazin. În cel mult o oră sunt numai buni de livrat. Sunt proaspeți, pentru că în fiecare zi facem cârnați”, ne asigură unul dintre preparatorii de mezeluri.

Babicul poate să țină și patru luni de zile, dacă e ținut în hârtie și la temperatură de maximum zece grade Celsius, fără umiditate. Secretul păstrării acestui produs, spun producătorii lui, stă mai ales în modul de afumare.

”Nu trebuie ținuți la fum nici prea mult, nici prea puțin. Dacă îi ții prea puțin, după ce se răcesc, nu mai sunt ok. Nici prea mult nu e bine, pentru că pe urmă se coc, se prăjesc, și nu mai sunt ceea ce trebuie”, spune Constantin Frusinoiu, proprietarul carmangeriei din Mărăcineni.


În 2019, Cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată. Au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru.

Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și un nou statut alături de alte peste 1.450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE.