Fermierii buzoieni înregistrează producții record la o legumă-condiment: „va ajunge în toate piețele și supermarketurile din țară”

Până la sărbătorile de iarnă, usturoiul românesc va ajunge la discreție în toate piețele și supermarketurile din țară. Promisiunile vin de la fermierii buzoieni care anul acesta înregistrează producții record la această legumă-condiment. Buzăul a devenit în acest an liderul național la producția de usturoi. De aici sunt gata să fie livrate în comerțul intern circa 2.000 de tone de usturoi recoltat de pe 600 de hectare de teren.

Cea mai mare parte din producție a fost înregistrată în bazinul legumicol Râmnicelu, acolo unde se cultivă usturoi de zeci de ani. Solul nisipos este perfect pentru această cultură. Producătorii de aici sunt mulțumiți anul acesta mai mult de calitatea legumei, decât de aspectul ei.

„Mănânci de la noi un usturoi bun, care nu-i nici iute, nici acru și nu înverzește în farfurie. Alb rămâne. Îți vine gustul ăla de usturoi”, ne spune Gheorghe Nica, cultivator de usturoi din Râmnicelu.

Cu peste 270 de fermieri înscriși în programul de susținere derulat de Ministerul Agriculturii și o suprafață cultivată de aproape 600 de hectare, Buzăul a cucerit piața românească a usturoiului. Chiar dacă nu a fost cel mai bun an bun pentru această cultură, legumicultorii sunt mulțumiți de producție.

„Am încercat și un sistem de irigat, ne-a dat și Dumnezeu câteva ploi și am ajuns, așa cum spuneam, să obținem între 3.800 și 4.000 de kilograme la hectar”, declară Emilian Burlacu, producător de usturoi din Râmnicelu.

 

Producția cea mai spectaculoasă este înregistrată la soiul Benone, derivat dintr-un usturoi cultivat numai în zona Ramnicelu și care la un moment dat era pe cale de dispariție. Din acest soi, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale au produs o varietate nouă, numită „Diamant”, pe care o vor omologa până anul viitor.

„Provine tot dintr-o populație locală specifică zonei Buzăului, varietate care prezintă bulbii un pic mai mari, de dimensiuni mai mari, nu prezintă varietăți roșiatice, fiind de culoare albă”, precizează Camelia Bratu, cercetător la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzau.

Cu un număr mare de producători și cu întinse suprafețe cultivate, județul Buzăul este primul din țară la producția de usturoi. Recoltele din ce în ce mai mari de la an la an au dus la diminuarea importurilor de usturoi. Dacă în urmă cu câțiva ani, doar 5% din usturoiul de pe piață era produs în România, acum cifrele sunt cu totul altele.

Usturoiul produs la Râmnicelu este cel preferat și de producătorii Cârnaților de Plescoi pentru că dau aroma dar și conservă bucatele pe o perioada mai îndelungată.