Focare de pestă porcină africană, depistate la Buzău, chiar în prag de Ignat. Localnicii din Padina, extrem de îngrijorați

Noi focare de pestă porcină africană au fost depistate în județul Buzău, înaintea sărbătorilor de iarnă. Două familii s-au trezit deja cu veterinarii în curte pentru a le ucide animalele infectate.

Vestea s-a dus repede prin vecinii acestora și le dă emoții serioase, acum, în prag de ignat, celor care au porci în grajd.

Focarele de pestă porcină africană au fost identificate în gospodării din Padina și Vâlcelele, localități din zona de câmpie a județului Buzău.

Cei patru porci atinși de boală au fost eutanasiați de către veterinari. Toate localitățile de pe o rază de zece kilometri în jurul focarelor sunt acum sub restricții dure.

Cristina este mama a șase copii, toți minori. A investit tot anul bani într-un porc pe care îl îngrașă cu gândul să obțină cât mai mult din el, după sacrificare.

Femeia a aflat deja că pesta porcină africană a lovit din nou într-o comună vecină și speră să nu ajungă și în gospodăria ei înainte de ignat.

Pe ei nu-i interesează dacă omul are ce mânca sau nu. Îi împușcă și ți-i ia din curte chiar dacă au și 250 de kilograme că tot ți-l ia. Trebuie să avem grijă să nu mergem pe la alte persoane, că cică dacă are cutărică animale.bolnave poți să iei  virusul și să-l aduci în gospodăria ta.” se plânge Cristina G, o localnică din Padina.

Apariția celor două focare de pestă porcină africană a impus restricții de mișcare în mai multe localități rurale din județul Buzău, pentru a preveni extinderea virusului.
Localnicii din Padina care au crescut porci cu intenția de a-i vinde sunt extrem de îngrijorați. Au animale de peste 200 de kilograme pe care nu îi mai vrea nimeni, de frica bolii.

Rămânem cu ei, asta e, doar nu le dăm drumul pe stradă. Stăm cu teama pe zi ce trece, că vine să ni-l ia din coteț. Ți l-a luat asta e, oricum îți dă te miri ce pe el. Sperăm să nu ajungă și la noi, fiind și o familie numeroasă chiar că ne-ar afecta cu totul.” se plânge Ion G. un alt gospodar din Padina.

Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că sacrificarea porcului în gospodărie și consumul acestuia în cadrul familiei, fără a respecta procedurile de control sanitar veterinar privind starea de sănătate a animalului și igiena cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar este sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.