Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, spectacol artistic la Consiliul Județean Buzău

Atmosferă de sărbătoare joi dimineață, la Buzău. După ultima şedinţă din an a consilierilor judeţeni, aleşii au ieşit în faţa sediului Consiliului Județean. pentru a fi uraţi de cete de colindători venite din tot judeţul.

Alaiul colindătorilor s-a oprit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața Consiliului Județean din Buzău pentru a oferi un scurt spectacol artistic.

Printre colindătorii din zonele de câmpie s-a aflat și Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, care a prezentat obiceiuri de Crăciun moştenite din vechime.

Îmbrăcaţi în straie tradiționale, artiştii populari din Padina au prezentat  obiceiuri a căror semnificaţie aproape că s-a pierdut în negura vremurilor.

Puțini știu însă că Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, denumit după vechea denumire a localitatii, a implinit recent 46 de ani de activitate.

Membrii grupului de colindători au început să cânte în această formulă încă de când erau copii, însă vârsta unora și-a spus cuvântul, în ultimii doi ani patru dintre artiștii populari trecând în neființă.

“Formația de dansuri și grupul vocal au fost de 3 ori laureate ale Fastivalului Național Cântarea României. În anul 2003 am obținut titlul de membri ai Academiei Artelor Tradiționale din România, după ce am câștigat Festivalul Național al Tradițiilor de la Sibiu. Cântăm din plăcere și ne asigurăm fondurile din veniturile proprii. În ultimii ani am dezvoltat parteneriate cu Orchestrata Paliurile Mioriței, a Radiodifuziunii Române iar în prezent avem în desfasurare un proiect cultural cu Orchestra Lăutariii din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros” ne-a declarat Chiriță Ionel, edilul comunei Padina, coordonator al Grupului de Traditii Macoveiu.

Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, a cunoscut o mare notorietate în ultimii ani, fiind prezent la evenimente culturale de mare anvergură, organizate în țară dar și în străinătate, în țări ca Republica Moldova, Bulgaria sau Germania.