Seceta care persistă de multe luni produce efecte dramatice în serviciile de alimentare cu apă potabilă a locuitorilor din județul Buzău. În aproape toate comunele sunt probleme din cauza scăderii rezervei din pânza freatică. La Viperești, oamenii sunt disperați că nu au apă de băut în rețea și așteaptă ajutorul autorităților.
Localnicii din comuna Viperești spun că primesc apă timp de o oră în câteva zile. Aici serviciile de furnizare a apei potabile sunt asigurate de Compania de Apă Buzău.
”În două săptămâni apa a curs o oră. Oamenii sunt majoritari peste 65 ani. Nu vorbesc că nu este nici măcar pentru băut, dar au avut restricții de circulație. Nu a avut cum să își cumpere. Apa din fântâni nu știe nimeni dacă este potabilă sau nu. Am făcut nenumărate petiții la Compania de Apă. La primul telefon habar nu aveau de situație, mi-au spus că nu știu și că revin cu telefon după ce fac cercetări în teren”, ne-a scris o localnică din Viperești.
Reprezentanții Companiei de Apă Buzău recunosc că sunt probleme la Viperești și spun că seceta a generat o situație fără precedent. În bazinele care alimentează rețeaua se acumulează cantități foarte mici de apă.
”La Viperești, din cauza secetei apa în cele două foraje este din ce în ce mai puțină. Acumulăm 150 mc în 5 zile și când furnizăm în maxim 2 zile se termină. Viteza de curgere pe rețea a crescut cu siguranță deoarece mulți și-au cumpărat bidoane de 1 mc”, spune conducerea Companiei de Apă.
Reprezentanții furnizorului de apă declară că deocamdată nu pot aloca fonduri pentru îmbunătățirea serviciilor către populație, pentru a nu intra în conflict cu investițiile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).
”În Viperești nu pot fi facute investiții în acest moment pentru că sunt prevăzute investiții majore prin POIM, la nivelul a cca. 20 mil €. Orice investitie făcută în acest sistem ar intra sub incidența legii, fiind interpretată ca dublă finanțare”, spun reprezentanții Companiei de Apă.
În aproape toate comunele sunt probleme din cauza scăderii rezervei din pânza freatică. La Breaza, cei aproape 3.000 de locuitori ai comunei trebuie să-și facă rezerve de apă, după ce Serviciul de Apă-Canal a anunțat că va alimenta rețeaua doar cinci ore pe zi: între 09:00 și 14:00. Oamenii sunt extrem de nemulțumiți.
Zilele trecute, autoritățile locale ale comunei Scorțoasa au cerut sprijin Inspectoratului pentru Situații de Urgență în vederea alimentării cu apă necesară pentru adăpatul animalelor. Solicitarea a venit pe fondul secetei prelungite care pune probleme crescătorilor de animale.