Potrivit statisticilor, opt din zece turişti care ajung zilnic pe această insulă sunt români. Cum grecii sunt renumiţi negustori, ca să-şi fidelizeze clienţii, comercianţii şi patronii de taverne au tradus meniurile şi au învăţat cuvinte elementare din limba română.
Pe insulă se poate ajunge cu toate mijloacele de transport, inclusiv cu avionul. Nu are aeroport propriu însă este deservită de aeroportul Alexandros situat pe continent, la aproximativ 20 de kilometri de portul din Keramoti. Alte variante sunt aeroportul Macedonia din Salonic și aeroportul din Kavala.
Cu autoturismul, traseul până în portul Keramoti, cu trecere la frontiera Makaza, poate fi parcurs în aproximativ 9 ore. Cu mașina a ajuns și prahoveanul Ciprian Stelceanu împreună cu familia sa. Acesta mărturisește că este atras de peisajele superbe şi preţurile accesibile din Limenaria, care sunt principalele atuuri ale litoralului de la Marea Egee.
Limenaria are un port mic şi o mulţime de plaje deosebit de frumoase. Pe cele mai multe dintre ele nu există taxă de şezlong, ca în Romania. Îţi iei o băutură de 3 euro şi ai şezlong şi umbrelă gratuite.
Din toate colțurile României sunt turiști în Limenaria. Mașinile cu număr de București sunt atât de multe încât ai crede că străzile din mica localitate de la Egee sunt dintr-o suburbie a capitalei României.
”E foarte frumos aici, e bine, e liniște, marea e frumosă, limpede. De o săptămână suntem și îmi pare rău că plec. Suntem aici din toate colțurile țării, din București, Cluj, Focșani, Buzău, Harghita. Aici e liniște, e altceva decât la noi și sper ca la toamnă să venim din nou”, spune Maria, o turistă din București.
În Limenaria, sunt străzi micuţe, tipic greceşti, în trepte şi multe magazine de suveniruri sau taverne la care se poate mânca la preţuri rezonabile. Pentru că până la sfârşitul sezonului estival, peste 20 de mii de turişti români le vor vizita insula, negustorii locali au tradus meniurile şi au învăţat şi câteva cuvinte româneşti.
”Avem ciorbă de pui, ciorbă de peşte, mâncăruri greceşti. Meniurile sunt în limba română şi noi am învăţat puţină română,cât să ne înţelegem cu clienţii noştri. Românii sunt cei mai mulți și clienții noștri ei mai prețioși. Peste 80% sunt români”, spune prorpietarul unei taverne din Limenaria, Thassos.
Preţurile la cazare sunt pentru toate buzunarele. Poţi să te cazezi şi “la faţa locului”, mergând din poartă în poartă. După negocieri, poţi sta şi cu 20-30 euro pe noapte în camera dublă, dacă ţi se pare mult să plăteşti 150 de euro pe noapte la hotel.