Legumele și zarzavaturile buzoienilor, cele mai gustoase. Explicația fermierilor

Se apropie sărbătorile Pascale iar goana gospodinelor după verdețuri și legume este în toi. Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru piețele din sud-estul țării, tradiția în grădinărit a buzoienilor fiind foarte veche.

Se spune că roșiile, castraveții sau verdețurile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import dar și din alte zone ale țării.

Legumicultorii din jurul Buzăului au scos pe piață primele tomate crescute în sol românesc. Au prețuri mai mari însă merită un ban în plus, pentru că au un gust deosebit și sunt produse în sistem sută la sută nautural.

Unul dintre furnizorii tomatelor sănătoase pe tarabele din piețe este Mircea Tatu.

”Avem roșii care nu sunt cu pesticide, sunt naturale, date doar cu zeamă bordeleză, pentru că nu avem voie cu multe. Avem prădători și nu dăm chimic mai nimic. Ca să nu mai folosim tratament cu hormoni, folosim bondari”, spune Mircea Tatu.

Mircea este unul dintre miile de grădinari buzoieni care beneficiază de un important avantaj oferit de natură. În apropierea râului Buzău, solul este foarte fertil, mai puțin nisipos.

Este unul dintre motivele pentru care legumele de aici sunt mai gustoase și mai aromate decât cele din alte părți. Gustul cepei de aici este inegalabil, se laudă fermierii din Buzău.

Zilele acestea, solariile din jurul Buzăului produc la foc continuu legume și verdețuri pentru piețe din toată regiunea. Este o cerere masivă mai ales de ceapă și usturoi verde, ridichi, salată creață, verde și roșie.

”Este o diferență între salata clasică și cealaltă. Este foarte gustosă, foarte dulce. Am clienți care vor și salată roșie”, spune Gheorghe Chiriță, legumicultor din Buzău.

Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru piețele din sud-estul țării, grădinarii buzoieni fiind renumiți. Tomatele, vinetele, castraveții și zarzavaturile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import dar și din alte zone ale țării.

”Aici sunt legumicultori din tată în fiu, care ltiu să facă rotația culturilor, știu de exemplu că după usturoi nu mai plantezi nimic pentru că mănâncă tot din sol. Trebuie să ținem cont cum le plantăm. Dacă aici am pus loboda, iar ceapa acolo, la anul le inversăm”, explică Gheorghe Chiriță.

Grădinarii din Buzău moștenesc priceperea și soiurile de zarzavaturi și legume de la grădinari bulgari stabiliți cu câteva secole în urmă pe aceste meleaguri.

Acesta a fost și argumentul care a convins autoritățile să înființeze aici, cu zeci de ani în urmă, Stațiunea de Cercetare în Legumicultură.