Miedul cu hamei, licoarea produsă de un buzoian pentru băutorii de bere care vor și altceva

Miedul, cea mai veche băutură alcoolică din lume, este rezultatul fermentării mierii de albine. Dacă este amestecată cu apă și lăsată o vreme, se transformă în alcool. Din ce în ce mai mulți crescători de albine produc miedul și pentru comercializare.

Miedul este cea mai veche licoare rezultată în urma fermentării, apărută în urmă cu peste 6.000 de ani, înaintea băuturilor produse din struguri, fructe sau cereale.

Era considerată băutura zeilor, iar legendele spun că cei care o consumau deveneau nemuritori. Dacii, vikingii, toate populațiile din Europa o consumau în antichitate, la fel, mayaşii, egiptenii care o considerau băutură foarte benefică.

Deși miedul are un gust distinct de miere, precum vinul, dulceața lui poate varia, în funcție de cât de sec este. Mierea poate fermenta în mod natural, doar datorită drojdiei din aer.

Din ce în ce mai mulți crescători de albine produc miedul și pentru comercializare. Printre ei este buzoianul Mihai Negoț, care deține o fabrică de produse pe bază de miere la Pătârlagele.

”Avem o variantă simplă, doar cu miere, apă, drojdie și timp. Avem alte două variante cu care ne jucăm momentan. Este cel cu hamei, care să fie pe placul băutorilor de bere, să le fe ușor să guste și miedul și mai avem cu zmeură, pe care o luăm din zonă. Este o băutură foarte versatilă”, spune Mihai Negoț.

Mihai spune că rețeta pentru obținerea miedului este ușoară iar ingredientele sunt la îndemâna oricărui apicultor. Este nevoie de miere, polen crud și apă normală. Procesul seamănă cu cel al obținerii vinului, mierea fiind sursa zahărului care dă alcoolul.

”Băutura este sută la sută naturală, precum un vin curat. Și conținutul de alcool este asemănător, de 10, până la 12 procente. La început, după ce facem amestecul, are un potențial de alcool de 5 la sută, apoi crește în urma fermentării iar când ajunge la parametrii doriți îl îmbuteliem”, spune Mihai Negoț.

Mierea căpăcită se lasă o săptămână, două la fermentat, se mai amestecă, apoi iese propolisul de pe căpăceală și se face fermentația. Se pune polen crud ca să fermenteze.
Miedul are un gust deosebit şi multiple indicaţii terapeutice, fiind bogat în vitaminele B, minerale, aminoacizi și monoxid de azot.