O pensiune de pe Valea Slănicului îmbie turiștii cu mâncăruri sănătoase, preparate după rețete tradiționale

O nouă formă de turism se conturează în zona Buzăului: în căutarea mâncărurilor tradiționale, sănătoase, cu ingrediente din ograda gazdei. Mulți dintre turiștii care aleg sejururi lângă orașul Buzău, zonă legumicolă renumită, au pretenția să mănânce sănătos acolo unde se cazează, din ce le oferă ograda.

Proprietarii de pensiuni s-au conformat și au creat locuri de cazare în mijlocul livezilor și al grădinilor de zarzavat.

O astfel de pensiune se află pe un mic deal din Potoceni, comuna Mărăcineni, într-un moment în care gospodarii munceau intens să prepare conservele pentru sezonul rece.

Zacusca preparată de doamna Dumitra și ginerele ei, Valerică Petrache, va ajunge în farfuriile turiștilor care vor trece pragul pensiunii Privighetoarea, aflată în satul Potoceni, la mai puțin de zece kilometri din orașul Buzău.

La Mărăcineni se obține cea mai bună zacuscă, se mândresc localnicii, pentru că se prepară din legume gustoase și aromate. Ingredientele sunt proaspete, abia culese din grădina complexului turistic.

”Avem ardei capia, roșii, mărar, pătrunjel, ardei nemțesc, exact ce folosim noi pentru bucătăria locației noastre. Ardeii sunt foarte dulci și merg foarte bine la zacuscă. vinetele, dacă nu le-am stropit, sunt mai micuțe, nu sunt dezvoltate ca cele de pe piață, însă au un gust deosebit”, spune Valerică Petrache, proprietar pensiune.

Complexul turistic are 40 de locuri de cazare în căsuțe cu etaj, construite în mijlocul unei livezi de pruni și meri. A fost gândită ca un loc de refugiu în mijlocul naturii pentru orășenii sătui de asfalt și zgomot.

”La două căsuțe avem grătare, am calculat ca să aibă acces toată lumea. În spate sunt livezi iar în fața caselor avem și struguri. Avem și livada de meri aproape, mai sus avem pruni, nuci, peri, din toate categoriile. Vin familiile, intră cu copiii prin livadă, le arată cum sunt merele, mănâncă din ele, iar la plecare pot aduna din pomi”, proprietar pensiune.

Zece căsuțe se află în complexul turistic din Potoceni. Camerele au câte două paturi și se pot închiria cu 120 de lei pe cameră, în weekend, iar în cursul săptămânii, cu 100 de lei.

Pensiunea familiei Petrache se află în Potoceni, la mai puțin de zece kilometri distanță de municipiul Buzău, pe Valea Slănicului. De aici, turiștii pot pleca în excursii spre Vulcanii Noroioși, Muntele de Sare de la Mânzălești și Focul Viu.