O șansă la un trai mai bun pentru ultimii săteni din Mățara, o localitate izolată din comuna Colți

Cei opt localnici ai unui cătun buzoian rămas de multă vreme ascuns în sălbăticia munților primesc o șansă la un trai mai bun. Oamenii din Mățara, sat al comunei Colți, sunt foarte aproape de a avea cale de acces către cea mai apropiată localitate în care se află un magazin.

Satul Mățara se află într-una dintre văile împădurite ale comunei Colți. Cea mai apropiată localitate este Muscel, peste deal, la un kilometru și jumătate distanță.

Acolo, în satul vecin, pare a fi capătul lumii. La Muscel este capăt de linie atât pentru drumuri, cât și pentru rețeaua de utilități, curent, telefonie, astfel că viața în Mățara este ca acum un veac.

Localnicii nu au avut niciodată televizor iar seara robotesc la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz. Mărginite de garduri năpădite de vegetaţie şi presărate ici-colo cu podeţe putrede, uliţele din Măţara sunt rareori atinse de roţile căruţelor.

Drumul până aici aproape că a dispărut înghițit de vegetație, întrucât rareori era străbătut de vreun vehicul zdravăn. Aprovizionarea sătenilor se face rar, când rudele mai tinere ale vreunuia dintre bătrânii satului se încumetă să traverseze dealul dinspre Muscel sau de la Colți, unde sunt magazine.

Zilele trecute, muncitorii angajați de Primărie să amenajeze drumul forestier dintre Muscel și Mățara au ajuns cu utilajele în satul izolat. Gestul localnicilor l-a uimit pe primarul localității.

”Am renivelat drumul cu buldoexcavatoare și am turnat un strat de balast, pentru a permite accesul și cu mașini mici spre Mățara. Când am ajuns acolo, sătenii ne-au îmbrățișat. Nu le mai venea să creadă că vor avea drum până în satul lor”, a declarat Ștefan Gheorghe, primarul comunei Colți.

Proiectul de refacere a drumului dintre cele două sate a necesitat o investiție de peste 200.000 de lei, pe care autoritățile locale i-au alocat din bugetul local. Intervenția a constat în bBalastarea a peste 1,5 kilometri de drum și amplasarea unor tuburi de scurgere.

Lucrarea va fi gata în câteva zile. Autoritățile locale se gândesc acum la o soluție pentru electrificarea micului cătun. Demersul va fi însă unul dificil, spune Ștefan Gheorghe, întrucât furnizorul de electricitate le-a transmis că investiția în infrastructură nu se justifică.