O turistă care a rupt flori dintr-o rezervație naturală a aflat de pe Facebook că va fi amendată

543

Rezervația naturală Dealul cu lilieci din Cernătești este din ce în ce mai vizitată de turiști. Nu sunt puțini sunt cei care rup florile pentru a-și decora locuințele însă este aproape imposibil să fie prinși în fapt, zona fiind departe de sat. Sunt însă și câțiva care se dau de gol postând fotografii pe Facebook iar pe aceștia primăria îi anunță că urmează să fie sancționați.

Unica rezervaţie naturală de liliac de pe raza judeţului Buzău, „Dealul cu Lilieci”, din comuna Cernăteşti, a fost declarat rezervaţie naturală de interes local în anul 1995, atunci când a fost dată în administrarea Ocolului Silvic Vintilă Vodă.

În anul 2000, „Dealul cu Lilieci” a fost declarat rezervaţie naturală de interes naţional iar de atunci zona este monitorizată de către responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Dealul cu Lilieci se întinde pe aproximativ trei hectare şi se află la poalele munţilor Buzăului, în partea vestică a comunei Cernăteşti, pe Dealul Săpoca. În această perioadă, arbuștii au înflorit iar locul este vizitat de cei care vor să se bucure de priveliștea deosebită și mireasma de primăvară.

Nu sunt puțini sunt cei care rup florile pentru a-și decora locuințele însă autorităților le este aproape imposibil să-i prindă.

”Sunt mulți care lasă pagube în urma lor pentru că rup florile cu crengi cu tot. Nu poți să-i prinzi pentru că zona nu poate fi păzită permanent; e departe de sat și un singur angajat de la ocolul silvic trebuie să controleze o arie foarte întinsă”, spune Petrică Mârzea, primarul din Cernătești.

Pot fi identificați însă cei care postează fotografii pe Facebook în care apar în mijlocul rezervației, cu flori rupte din arbuștii de liliac.

Un astfel de caz a fost făcut public, zilele trecute, de primăria comunei Cernătești, care a ținut să sancționeze autoarea postării în care apare cu un buchet uriaș de liliac sălbatic. O anunță totodată că riscă să fie sancționată.

”Doamna Vioiu Simona, așteptați amenda acasă. Atragem atentia persoanelor care viziteaza rezervatia Dealul cu lilieci că se interzice colectarea de specii de floră, faună sălbatică, tăierea, incendierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a vegetaţiei naturale”, se arată în avertismentul publicat de funcționarii Primăriei Cernătești.

Aceștia îi amintesc autoarei că încălcarea dispoziţiilor prezentate atrage, după caz, răspunderea civilă, materială, contravenţională (OG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificările și completările ulterioare) sau penală, conform legislaţiei în vigoare.

Deoarece „Dealul cu Lilieci” a fost declarat rezervaţie naturală de interes naţional de câțiva ani, zona este monitorizată de către responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Rezervaţia naturală „Dealul cu lilieci” este situată pe raza comunei Cernăteşti, pe partea dreaptă al râului Slănic, judeţul Buzău, are o suprafaţă, vectorizată în 2004, de 10,6 ha.

Accesul la rezervaţia naturală se poate realiza de la Buzău pe DJ 203K, drumuri comunale, drumurile forestiere din zonă, poteci.

Aria naturală protejată este încadrată în categoria IV IUCN (Uniunea Mondială pentru Conservarea Naturii) ca arie naturală protejată, în scopul conservării unor habitate şi a unor specii naturale importante sub aspect botanic şi zoologic.