Peleții din floarea soarelui, la mare căutare după scumpirea gazelor și a lemnelor

Prețurile tot mai mari la gaze și lemne îi fac pe români să renunțe la combustibilii tradiționali, folosiți pentru încălzirea locuințelor, în favoarea unor surse alternative, mai ieftine. Foarte mulți aleg peleții, iar cererea pentru acest tip de combustibil a explodat în ultimul an.

Cei mai utilizați peleți sunt cei din rumeguș. Aceștia sunt folosiți de câțiva ani pentru încălzirea a patru blocuri, cu peste 400 de apartamente, dintr-un cartier buzoian. Randamentul acestui combustibil solid este foarte bun, după cum s-au convins autoritățile.

Costul de producție în această centrală cu peleți din Buzău este în jur de 490 de lei pe gigacalorie, mult mai mic, în comparație cu costul de producție și de furnizare la o centrală pe gaze, care consumă între 600 și 860 de lei pe gigacalorie.

Cea mai mare economie se face dacă se folosesc peleții din paie, care sunt cei mai ieftini, precum și cei din coji de floarea soarelui. O fabrică de peleți din coji de semințe funcționează de peste patru ani, la Buzău.

„Peleții produși de noi sunt doar din semințe de floarea soarelui, care sunt tocate și presate la cald. Ajung la 70 de grade Celsius și apoi, doar prin presare, se lipesc”, spune Daniel Enache, proprietar fabrică de peleți.

Pe piață există și peleți din rumeguș sau din paie, însă afaceristul buzoian spune că produsele sale sunt mai ieftine și reprezintă o sursă ecologică de încălzire.

„Peleții din coji de semințe sunt un material ecologic și cu o putere calorică mare, cu care oamenii nu sunt foarte familiarizați. Iau de probă, văd că sunt foarte buni și trec de la rumeguș, la peleți din coajă de floarea soarelui”, declară Daniel Enache, administrator fabrică de peleți.

O tonă de peleți din coji de semințe de floarea soarelui se vinde cu 1.500 de lei, iar cantitatea este suficientă pentru a încălzi o locuință de circa o sută de metri pătrați, timp o lună de zile.