Pericolul de moarte ce însoţeşte sosirea toamnei. Ce este „testul lumânării” şi cum poate salva vieţi

Pompierii se confruntă în această perioadă cu o creştere a numărului de intoxicaţii cu dioxid de carbon, în unele cazuri, din păcate, finalul fiind tragic. Este sezonul în care se culeg viile şi în foarte multe gospodării se amenajează vasele în care va avea loc procesului de producere a vinului în condiţii casnice.

Sosirea toamnei nu înseamnă numai belşug, ci şi o mulţime de pericole. Bunăoară, pompierii reamintesc gospodarilor că una dintre cele mai alarmante probleme ale momentului este riscul de intoxicaţie cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului.

Acest gaz este inodor, incolor şi insipid. Este de preferat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber.

Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol pentru producătorii de vin din mediul rural. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de depistat şi, pentru că nu are miros sau culoare, în câteva minute poate deveni fatal.

În acest context, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu gaze toxice, pe timpul producerii vinului, gospodarii trebuie să fie foarte prudenţi şi să respecte o serie de reguli preventive elementare.

”Este necesară asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare De preferat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber”, spun specialiştii ISU Buzău.

Este obligatoriu să nu zăboviţi perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare. Anunţaţi în prealabil pe cineva că intraţi într-o astfel de încăpere.

Verificaţi concentraţia oxigenului înainte de a intra în încăperi în care se află vin ce fermentează. Cel mai simplu este „testul lumânării”, cel mai facil mod de a face asta. „Cea mai simplă metodă de a verifica prezenţa oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz, oamenii sunt rugaţi să părăsească imediat încăperea”, spun pompierii.

Primele simptome ale intoxicării sunt ameţeala, greaţa şi durerile de cap.Persoana care inhalează o concentraţie mare de gaz, poate deveni inconştientă, iar în câteva minute chiar deceda.

În cazul în care exista deja o victimă, pompierii recomandă apelarea imediată la serviciile de urgenţă, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat.

În caz de apariţie a oricărui tip de situaţie de urgenţă apelaţi imediat numărul unic 112.