Pomul de Crăciun din centrul Buzăului, transformat în esență și apoi în băutură carbogazoasă

Cetina a fost adunată în butoaie și va fi trimisă în Estonia, la unicul centru din Europa unde se poate extrage esența din partea verde a coniferelor. Acele adunate de pe crengile uriașului molid se vor transforma într-un concentrat, pe baza căruia fabrica din Buzău va produce o mie de litri de apă tonică aromatizată.

După trecerea sărbătorilor de iarnă, doi antreprenori care dețin la Buzău o fabrică de bere artizanală au propus municipalității un acord de preluare a pomului din Piața Dacia, pentru a-i valorifica cetina.

Marți, reprezentanții producătorului de băuturi au așteptat doborârea falnicului molid pentru a trece la strângerea crenguțelor verzi în butoaie.

”Extragem doar cetina din acest pom de Crăciun și o să o trimitem în Estonia în aceste butoaie. După aceea, așteptăm să ne vină concentratul de cetină din care noi vom produce sucul tonic”, spune Robert Stan, specialist One Beer Later.

La culegerea acelor verzi a ținut să participe chiar unul dintre proprietarii berăriei, Francois D`Hollander, un francez stabilit de câțiva ani în țara noastră. Aproape două ore le-a luat berarului francez și colegului său, Robert, să umple șase butoaie cu cetina destinată producătorului de esențe unic în Europa.

”Din acest molid, partea verde a lui, partenerul meu din Estonia va produce un ulei esențial cu proprietăți deosebite. Apoi primim de la ei siropul, îl amestecăm, îl îmbuteliem. Deci, cam trei luni durează tot acest circuit”, spune Francois D`Hollander, co-proprietar berărie.

Fiecare sticlă, de 330 de mililitri, va primi o etichetă pe care este menționată proveniența băuturii carbogazoase. Astfel, numele orașului Buzău va apărea pe sticlele care vor fi vândute în ediție limitată, în toată Europa. Ele vor fi disponibile pentru livrare abia la primăvară.

”La propunerea partenerilor de la One Beer Later, Francois și Robert, Primăria Buzău a fost extrem de încântată să doneze bradul de Crăciun din centrul orașului pentru a se transforma într-un produs care practic va merge în diferite locuri ale lumii și va reprezenta orașul nostru, pentru că pe etichetă va fi scris faptul că este un tonic transformat din bradul de crăciun de la Buzău”, spune Oana Matache, viceprimar Buzău.

Pomul de iarnă care a fost împodobit anul acesta în centrul oraşului Buzău a fost donat de către o familie de buzoieni, care l-au crescut în curtea lor mai bine de 70 de ani. Avea 25 de metri înălțime, depăşindu-i cu mult pe cei împodobiţi în ultimii ani în municipiul Buzău.