Povestea băiețelului de nouă ani, crescut într-un bordei. Singurul om care l-a iubit a pierit…

La doar 9 ani, un copil sărman din comuna buzoiană Buda trăiește o dramă greu de închipuit. Părăsit de o mamă cu probleme psihice, el a rămas acum și fără tatăl care avea grijă de el. Cei doi stăteau într-un bordei dărăpănat, la marginea unei păduri, dar care cu greu poate fi numit locuință.

Zilele trecute, bărbatul de 46 de ani care muncea cu ziua să aibă bani să-i cumpere copilului mâncare și haine s-a simțit rău și a chemat salvarea.

Ambulanța a ajuns la el și a fost dus la spital, împreună cu băiatul, rămas aproape singur pe lume. A fost cazat de atunci în secția de pediatrie, unde i-au fost asigurate trei mese pe zi.

Deși medicii l-au operat pe bărbat și au încercat să-l salveze, ulcerul perforat și o puternică infecție abdominală l-au răpus.

Acum, cadrele medicale nu-și găsesc cuvintele să-i spună copilului că singurul om care avea grijă de el a pierit și încearcă să amâne pe cât posibil cumplitul moment.

Asistentele au fost în lacrimi când i-au dus micuțului de mâncare, iar acesta a cerut voie să i-o ducă tatălui său. ”Copilul nu știe că a rămas fără părinte. În ciuda condițiilor de trai, ei țineau foarte mult unul la celălalt. O să fie greu când o să afle ce a pățit tatăl lui”, spune Gheorghe Bălan, asistent social din comuna Buda.

Între timp, mama băiatului a fost găsită de autorități, dar nu este capabilă să-l îngrijească pe micuț.

”Copilul nu are paternitate recunoscută, relațiile între cei doi părinți s-au deteriorat, minorul fiind crescut de tatăl biologic, față de care a dezvoltat o relație de atașament. Mama s-a prezentat în data de 03.06.2020 la unitatea spitalicească, reprezentanții DGASPC urmând a intra în contact cu aceasta”, spune Roxana Kovacs, de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

Singura speranță la o viață normală a copilului ar fi că tatăl său provine dintr-o familie de nouă frați și surori, care l-ar putea crește.

De altfel, o soră a bărbatului, care stă în București și are o situație materială foarte bună, va achita toate cheltuielile de înmormântare și-l va îngropa în Capitală.

Potrivit DGASPC Buzău, în acest moment este prioritară acordarea de servicii de consiliere și suport pentru copil, în vederea diminuării traumei, urmând a se continua demersurile în vederea identificării unei soluții de permanență.

Copilul a fost luat din spital și cazat împreună cu mama sa la Centrul de Urgență al DGASPC Buzău. Joi urmează a se decide dacă băiețelul va fi dat spre îngrijire mamei sau dacă va rămâne temporar la Protecția Copilului.