Prima microfermă de păsări pășunate din România, la Gălbinași: carnea de pui, sănătoasă, ca cea din ograda țăranilor

Un cuplu de tineri antreprenori din Brașov, au înființat anul trecut, la Gălbinași, în județul Buzău, prima microfermă de păsări pășunate din România. Soluția a fost aleasă pentru a produce carne de pui sănătoasă, ca cea din ograda țăranilor, dar la scară mare, apropiată de cea industrială.

Cosmina și Șerban Dinu au inventat un grajd mobil, asemenea unei sere, în interiorul căruia 600 de păsări pe serie cresc direct pe pășune, unde au parte de o dezvoltare naturală și lentă.

Adăpostul este mutat zilnic, printr-o manevră care durează doar câteva minute. În timpul deplasării structurii metalice, unul dintre membrii familiei mână păsările, pentru a nu fi rănite.

”Prin mutarea zilnică, ne asigurăm că păsările au în fiecare zi un așternut curat. Nu stau niciodată în dejecții, iar de aici rezultă o sănătate crescută. Nu avem nevoie să introducem medicamente iar după cum vedeți păsările ajung pe următorul petec, pe lucernă proaspătă, și o să-nceapă să radă tot”, explică Șerban Dinu.

Anul acesta, tinerii antreprenori și-au extins afacerea cu ajutorul unei sere mobile, de 12 metri lungime și 6 metri lățime, care nu are podea, astfel încât păsările să aibă contact cu verdeața de pe sol.

”Este un sistem natural de creștere a puilor direct pe pășune. Este practic o seră mare, ca o sanie, fără podea. Păsările, în felul acesta, sunt ferite de intemperii, de prădători, au acces la soare, la aer curat, pot să-și manifeste instinctele naturale, să scormonească, să scărmăne, să-și culeagă insectele, adică să aibă parte de o dietă omnivoră”, spune Șerban.

Sistemul de tip seră a fost construit de tatăl Cosminei Dinu, după un model schițat de el
Adăpostul prevăzut cu tălpi asemenea celor de sanie poate fi mutat, cu toate păsările din interior, în doar trei-patru minute. Puii nu pot sta mai mult de o zi în acelaşi loc, pentru a permite solului să se regenereze rapid.

”De exemplu, acum suntem în mijlocul unei lucerniere. Este ca un medicament, ca o bombonieră, cum spune socrul meu, din care păsările pot să-și culeagă tot ce au nevoie, mai ales insectele. Vara, când avem probleme cu lăcustele, trecem cu acest tractor iar păsările sunt fericite că pot să scurme și să-și manifeste instinctul natural”, declară Șerban Dinu.

Investiţia în microferma avicolă din Gălbinași depășește 10.000 de euro, din care cei mai mulţi bani au intrat în amenajarea centrului de sacrificare, construcția adăpostului tip seră și dotarea cu adăpătoare, hrănitoare, despărţitoare şi instalaţiile de curent şi apă.

Cosmina Dinu este specialist în politici şi management de mediu, iar Şerban Dinu, în IT, iar ferma avicolă dezvoltată de ei a devenit operaţională în iunie 2020, în perioada pandemiei. Au ales acest model de afacere, după ce au constatat că piața duce lipsă de carne de pasăre produsă în sistem gospodăresc.

”Acest sistem de creștere prin pășunare unește două sisteme, cel gospodăresc și cel industrial, și ia ce e mai bun din fiecare. Rasa pe care o creștem noi este un hibrid de carne, standard în toată industria; însă prin acest sistem noi obținem ce e mai bun din această rasă, o rasă care a fost selectată și crescută de-a lungul zecilor de ani pentru a oferi cât mai mult aport nutritiv și cât mai multă carne pe masă de unitate de animal”, precizează Cosmina Dinu.

Într-un astfel de sistem, cel puțin patru serii a câte 600 de păsări pot fi crescute anual. Proprietarii lor vor să omologheze invenția și să o multiplice, în cursul anului viitor.