Gospodinele și gurmanzii care caută produse naturale pentru masa de Paște se pot aproviziona direct de la micii fermieri din Buzău care în această perioadă au oferte de nerefuzat: pui crescuți ca-n bătătura bunicilor, lapte de capră, foarte sănătos, carne și ouă de prepeliță.
În jur de 80 de lei costă un coș cu principalele produse proaspete, ne spune George, un tânăr care administrează o fermă de familie din satul Focșănei, în apropiere de municipiul Buzău. În preajma sărbătorilor, George vinde produse proaspete direct din gospodărie.
„Chiar acum am pregătit o comandă pentru o gospodină. Dânsa ne-a comandat doi litri de lapte de capră, ouă de găină, proaspete, și brânză de capră. Litrul de lapte costă zece lei, brânza de capră costă în jur de 40 de lei kilogramul, un ou de țară se vinde cu un leu”, ne spune George.
În gospodăria îngrijită de George și ajutoarele sale, cele mai numeroase dintre animale sunt caprele și iezii, din rase autohtone, bune pentru carne, dar și exemplare străine, care dau un lapte sănătos.
„Am decis să achiziționăm și o altă rasă, anume anglo-nubian, pentru că laptele acestor capre nu dă inflamație intestinelor noastre. Laptele de capră, după cum știți deja, este foarte bun pentru consumul copiilor, deoarece se apropie foarte mult de laptele matern”, ne spune George, administratorul fermei.
În aceeași gospodărie, într-o anexă adaptată creșterii păsărilor, alături de găini și rațe, din rase locale și exotice, sunt crescute mai multe generații de prepelițe, unele pentru carnea lor care nu doar că e gustoasă, ci și foarte bogată în vitamine și minerale, altele, pentru ouăle renumite în curele alimentare.
„Oul prepelițelor este, la fel, sănătos ca și carnea acestei păsări. Multe persoane consumă ouă dimineața, pentru probleme gastrice. Puii, atât cei de prepeliță, cât și din celelalte rase, sunt crescuți cu porumb, grâu, un calciu furajer și cam atât. Totul este natural”, spune George Fifere.
La ferma din Focșănei se găsesc și activități recreative. În timp ce clienții gospodăriei țărănești pun în coș produsele proaspete, copiii lor pot vizita țarcurile cu păuni, bibilici, papagali și iepurași.
„Avem iepuri de la cei mici, până la cei uriași, pe care îi creștem pentru bucuria copiilor. Le dăm drumul pe aici, prin fermă, se joacă cu ei prin iarbă și este ceva foarte frumos. Pot veni familii întregi și vor avea o ședere plăcută în ferma noastră”, ne spune administratorul fermei de familie.
Păsările de curte sunt crescute cu hrană neatinsă de chimicale, pentru ca ouăle sau carnea să-și păstreze toate calitățile care le recomandă ca aliment Bio. Astfel de ferme care își invită clienții să cumpere produse naturale și proaspete direct din gospodărie mai sunt în apropierea orașului Buzău, la Vernești, Mărăcineni sau Cândești.