Reușită de excepție pentru cercetătorii buzoieni: au creat cel mai iute ardei din lume, care depășește cu mult soiul american Carolina Reaper

Cercetătorii buzoieni în horticultură au reușit crearea unuia dintre cei mai iuți ardei din lume, care depășește cu mult soiul american Carolina Reaper. Întregul proces a durat peste 23 de ani, timp în care au fost încrucișate mai multe soiuri autohtone cu unele din import. Leguma obținută la Buzău este atât de iute încât nu poate fi atinsă fără protecție.

Ardeiul iute de la Buzău pare după aspect unul normal. Când este tăiat elimina în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mana neprotejata produce usturimi puternice.

„Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville. El a fost prezentat la Congresul mondial de horticultură din 2014, de la Brisbane, Australia. Până în prezent, el nu a fost întrecut de nicio altă creație în rapoartele științifice”, precizează cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A. Este un soi la care cercetătorii buzoieni au lucrat de la sfârșitul anilor `90, mai întâi la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL), iar de câțiva ani, în cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. El este în curs de omologare, proces care ar putea fi terminat în doi ani.

Iuțimea soiului obținut de cercetătorii buzoieni, verificată în mai multe laboratoare din țară și de peste hotare, este de 2,4 milioane unități Scoville, scara ce măsoară aceasta caracteristică. Acest soi are cu mult peste iuțimea unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de cel mult o mie de unităţi Scoville.

Din determinările efectuate de cercetătorii buzoieni reiese că ardeiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reaper, care are 2,2 milioane de unități. Capsaicina, substanța care este responsabilă de iuțimea unui ardei, este transmisă de un grup de gene, după cum spun cercetătorii din Buzău.

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Usturimea este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Ardeiul iute „L 13A” are aspectul unui ardei normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice.

Manevrarea acestui ardei fără elemente de protecție nu este posibilă. Gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. O astfel de varietate de ardei este folosită în industria farmaceutică și la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.

„Conținutul atât de mare de capsaicină este atât de agresiv încât îl putem simți inclusiv prin piele, în ochi, și acesta se degajă efectiv în aer. Atunci necesită echipament de protecție, pentru a ne putea proteja pielea, ochii, de iritația acestui conținut extrem de ridicat de capsaicină”, spune Bianca Mușat, cercetător științific Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cel mai spectaculos are o formă asemenea unei flori şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum. La Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău se află în conservare și studiu peste o mie de genotipuri de ardei iute.