Ședințe de echitație pentru turiștii care vor să scape de stres, la marginea satului Nișcov

Stresul cotidian poate fi combătut prin scurte plimbări în pădure, dar nu pe jos, ci călare. Ne asigură un instuctor de echitație din Buzău, care pe lângă cursurile de călărie pentru copii a început să aibă solicitări și din partea unor adulți care susțin că scapă de toate energiile negative atunci când merg călare în natură, printre copaci. O oră de terapie prin echitație costă 200 de lei.

„Pe cal stăm cât mai drepți, iar călcâiul jos. Haideți să pornim”, cu aceste sfaturi despre conduita călare și măsurile de siguranță își începe Bogdan Gabaroi ședința de echitație în natură. Instructorul cu mulți ani de experiență are în grijă trei adulți care au ales să-și dedice câteva ore din timpul liber unei activități mai puțin obișnuite: echitația, la umbra pădurii.

Diana, Vali și Sorina sunt cei trei cursanți ai instructorului de călărie pe care îi surprindem în toiul activității, într-o pădurice de la marginea satului Nișcov, un loc superb aflat la doar câțiva kilometri de municipiul Buzău.

Doi dintre ei sunt părinți ai copiilor pe care Bogdan îi îndrumă să atingă performanțe în mersul la trap sau galop. „Astăzi este prima oară când sunt călare pe un căluț atât de frumos și îmi doresc să continui. Este o terapie. Îi mulțumesc lui Matei, fiul meu. El m-a adus și sunt foarte mândru de el”, ne mărturisește Vali.

Cei mici i-au contaminat cu pasiunea pentru echitație, activitate care le-a devenit adulților o reală terapie. „Fiica mea este cea care mi-a insuflat pasiunea pentru călărie. Venind cu ea în fiecare săptămână la căluți s-a produs inevitabilul și m-a convins să urc și eu în șa”, spune Diana.

Sorina lucrează la birou, ca ceilalți doi colegi de echitație, și spune că săptămânal vine de la Râmnicu Sărat pentru a-și lua porția de energie pozitivă din această activitate.

Tânăra spune că echitația este poate cea mai eficientă modalitate de a scăpa de stres, cu condiția să îți placă animalele și să nu ai teamă. „Mă simt foarte bine, mă simt liberă; asta îmi place cel mai mult, starea de libertate pe care mi-o oferă echitația în natură, și fericită”, ne-a declarat Sorina.

„Echitație cu Bogdan Gabaroi” este contul prin care instructorul buzoian poate fi solicitat pe rețelele de socializare să ofere lecții de călărie sau scurte tururi de agrement. Acesta este ajutat în activitatea sa, de trei căluți ascultători, Ruby, Enigma și Fulger.

„Echitația le oferă o terapie pentru trup și suflet, se bucură de natură și de interacțiunea cu un căluț. Să intri în armonie cu un cal nu este deloc ușor și te ajută foarte mult atât psihic, cât și fizic. O oră pentru cei care vin ocazional costă 200 de lei, abonamentul, 150 de lei ora. Iar copiii foarte mici, de la zece lei tura”, spune Bogdan Gabaroi, instructor de călărie.

Bogdan Gabaroi organizează ture de călărie și pentru turiștii unei pensiuni din Cândești, care caută alternative ieșite din comun de a evada din rutină.