Sezonul trufelor de vară, deschis în Ținutul Buzăului. Turiștii, răsfățați cu preparate reinterpretate de un as al rețetelor

Startul trufiturismului la Buzău a fost dat în cadrul unui târg de produse artizanale, organizat în Berca, pe drumul către Vulcanii Noroioși. Turiștii care vizitează standurile producătorilor locali de mâncăruri și băuturi tradiționale răsfățați cu preparate reinterpretate de Chef Juranda, un as al rețetelor pe bază de trufe.

Turiștii asistă la un adevărat spectacol culinar atunci când Juranda și ajutoarele sale prepară bunătățile pe bază de trufe negre. Toate ingredientele sunt mărunțite fin, cu grijă. Mai ales trufele trebuie tăiate subțire pentru a-și răspândi mai eficient aroma intensă.

Chef Juranda pregătește printre altele câteva porții de cappuccino pe bază de trufe, un sortiment reinterpretat pe loc de echipa buzoiencei. Demonstrația culinară are loc standul de gătit lent, un concept care ține piept bucătăriei tip fast-food.

„Pentru noi, slow-food-ul nu înseamnă doar  preparate bune, ci înseamnă și ce ne oferă natura. Și, începând din iunie, natura ne oferă trufe și ne-am gândit să facem un cappuccino de trufe. Este la bază o supă cremă din mai multe feluri de ciuperci”, ne spune Chef Juranda Kirschner.

Standul este asaltat de turiști curioși și nerăbdători, totodată, să guste noua băutură. Ideea organizării unui astfel de eveniment a aparținut unui străin stabilit de mai mulți ani în România, care a înființat comunitatea Slow Food Buzău Land, în parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului”.

„Avem foarte multe surprize la acest târg organizat în fiecare lună. Cea mai mare este că deschidem sezonul trufelor de vară, la Buzău. Cine nu știe, la Buzău avem și trufe. Sezonul începe în iunie și se termină în noiembrie, decembrie. Am pregătit și un curs de gătit, un cooking-show, unde facem cappuccino de trufe”, declară Thorsten Kirschner, organizatorul Târgului Artizanilor din Berca.

Juranda Kirschner a revenit în România, după mai mult de zece ani în străinătate, și și-a transformat hobby-ul în pasiune, cu un concept culinar ce reinventează bucătăria tradițională românească. În 2011, s-a mutat din București împreună cu soțul ei, Thorsten, în județul Buzău, acolo unde își are rădăcinile o parte a familiei Jurandei.

Soții Kirschner au hotărât împreună să se implice 100% în promovarea și dezvoltarea turistică a judeţului Buzău. Ca prim pas, au achiziționat și renovat un conac neo-brâncovenesc în Răteşti, comuna Berca, nu departe de Vulcanii Noroioși.

În câțiva ani, Juranda a dezvoltat un portofoliu de oferte culinare bazat pe conceptul slow-food,  ce cuprinde tururi culinare, cursuri de gătit, catering și organizare de evenimente culinare. Pasiunea a ajutat-o să creeze rețete noi pe baza preparatelor tradiționale, influențate de arome din întreaga lume.

„Vânătoarea de trufe” a devenit în timp eticheta activității pe care soții Kirschner o derulează în slujba turismului românesc. „Fiind poziţionat pe aceeaşi latitudine cu Piemont din Italia, având condiţii climatice favorabile şi păduri întinse, judeţul Buzău este locul ideal pentru vânătoarea de trufe. Perioada pentru culesul trufelor este cuprinsă între lunile iunie şi februarie iar regiunile din care acest produs se poate culege sunt pădurile cuprinse între Berca şi Gura Teghii”, a declarat Juranda Kirschner

Trufiturismul în regiunea buzoiană atrage turisti străini, expatriaţi în România şi turişti români interesaţi de gastronomie.

Pachetul turistic cuprinde o excursie de o zi sau o aventură de weekend. Vânătoarea de trufe începe cu o iniţiere în lumea trufelor, urmată de întâlnirea cu cățeii care îi vor îndruma pe turişti în căutarea trufelor.