Căldura nefirească din octombrie are și părți bune. De exemplu, încă putem savura căpșunele dulci și foarte aromate, recoltate din plantații aflate pe câmp și coapte natural sub razele puternice ale soarelui. La Săhăteni, în județul Buzău, se află una dintre puținele ferme din România care încă livrează în piețe și prin comenzi online căpșuni românești crescute în pământ.
Cristina este una dintre cele trei culegătoare de căpșuni care iau la verificat plantă cu plantă pentru a găsi fructele bune de cules. Au mult de lucru, deoarece plantația în care lucrează cele trei doamne se întinde pe două hectare, iar culesul trebuie făcut frecvent.
„În două zile se coc dacă e cald iar ele trebuie culese cu puțin timp înainte. Căpșuna trebuie să fie roșie, să nu fie porocalie, deschisă la culoare. Dacă e portocalie, o mai lăsăm o zi. Le punem în caserole, trebuie să le punem cu grijă să nu se lovească. Ne ajută vremea, că e cald, e bine”, ne spune Cristina, una dintre cele trei culăgătoare de căpșune.
Plantația de căpșuni de la Săhăteni a fost înfiițată în această vară de un cuplu de tineri din localitate. Andra și Cătălin erau în anul doi la Agronomie atunci când au decis să investească în agricultură. Pentru câmp, au mizat pe soiul Albion, adaptat la condiţiile climatice din România.
„Eu sunt foarte mulțumită de căpșuna din acest soi. Căpșunele fiind foarte mari, foarte lucioase. Nu sunt nici exagerat de sensibile. Sunt și foarte dulci, de asemenea, și au și un aspect foarte frumos, pentru căpșunii în octombrie. Clima ne ajută foarte mult, e foarte cald, soare, e frumos”, declară Andra Luiza Constantin, investitor.
Tinerii fermieri din Săhăteni speră să recolteze peste șase tone de cășuni din stolonii plantați în câmp, până la începutul iernii, dacă vremea continuă să fie blândă. Nu duc lipsă de clienți și spun că o parte din marfă a fost comandată deja de supermarketuri și magazine din regiune. Deocamdată vând cu 17,5 lei caserola de jumătate de kilogram.
„Fiind în extrasezon, prețul ar trebui să fie un pic mai mare decât este prețul nostru, însă am preferat să rămânem la acesta momentan. Probabil că o să plusăm puțin odată ce înaintăm cu vremea. O să ajungem în noiembrie, decembrie, iar prețul probabil va fi un pic mai mare”, spune Andra Luiza Constantin.
Fermierii din Săhăteni vor livra căpșune românești în piețe și magazine, toată iarna. Asta, deoarece ei produc aceste fructe nu numai în spații deschise ci și în sere moderne, unde plantele cresc într-un substrat organic din nucă de cocos și au rod tot anul.