Curge primul must de anul acesta. Se întâmplă la Stațiunea de Cercetare pentru Viticultură Pietroasele, din județul Buzău, unde se produce Tămâioasa cea mai aromată. Zilierii au intrat deja la cules în vie, pentru a aduna strugurii mari și zemoși. Pot câștiga și 200 de lei pe zi, dacă știu să-și organizeze bine efortul.
Pe culegătorii de struguri din Pietroasele i-am surprins în pauza de masă, despre care muncitorii spun că este foarte importantă, pentru că le reîncarcă bateriile după primele ore de efort. O energie la fel de benefică vine și din schimbul de glumițe colegiale care se fac în pauza în care oamenii își potolesc foamea.
„Ăsta e cel mai așteptat moment al zilei. Facem picnic cu parizer, brânză cu roșii și ceapă, mâncare de cartofi în borcan. Aici avem un colăcel de pe la biserică. E mâncarea țăranului, că suntem amărâți și noi. Eu singur mi-am făcut pachetul pentru că soția e plecată la mare”, glumește unul dintre muncitori.
Boabele de Tămâioasă și Busuioacă sunt mult mai mari decât în alți ani, este constatarea zilierilor care sunt de peste o săptămână la recoltat. Butucul are mulți ciorchini pe el, iar strugurii sunt zemoși. E motiv de bucurie, pentru că astfel se pot umple gălețile foarte repede, cred zilierii care muncesc în via din Pietroasele.
„Ciorchinii sunt foarte mari anul acesta și asta ne ajută mult. Sunt și mai gustoși decât în alți ani. Mănânc de azi dimineață, de când culeg. Vin la cules de mulți ani, pentru că pensia de 1.100 de lei nu-mi ajunge”, ne mărturisește o pensionară în timp ce culege strugurii din soiuri nobile.
În jur de 40 de zilieri culeg în prima parte a campaniei strugurii din soiurile aromate. Muncitorii provin din comunele apropiate iar cei mai mulți sunt pensionari și șomeri. Ei sunt preluați de la poartă în fiecare dimineață cu un microbuz și aduși devreme la sediul unității viticole, pentru a începe culesul pe răcoare.
„Începem la ora 7 fix. Luăm pauză de masă, apoi trecem iar la muncă și cât poți să faci, atât te plătește. Eu am spor și ajung până după-amiază la o sută de găleți pontate. Eu umplu o găleată în patru minute, dar alții, și mai repede”, declară domnul Ion, un localnic din Pietroasele care nu a ratat nicio campanie de recoltare a strugurilor în ultimul deceniu.
Pofta de povestit a unora le face oamenilor munca mult mai suportabilă sub razele copleșitoare ale soarelui. Culegătorii sunt pontați când descarcă strugurii în bena de la capătul rândului, iar banii se încasează la sfârșit de săptămână. Un muncitor harnic poate culege până 800 de kilograme de struguri pe zi.
„Muncitorii sunt remunerați cu 1,5 lei per găleată, ajungând la un profit net de 180, chiar 200 de lei, poate și mai mult”, precizează Irinel Popa, inginer agronom în cadrul Stațiunii Viticole Pietroasele, județul Buzău.
Specialiștii unității de cercetare viticolă din comuna Pietroasele se așteaptă la o recoltă bogată și de calitate. Primul must din Tămâioasa de Pietroasa dă semne că va deveni un vin foarte bun.
„În prezent noi recoltăm cu undeva la 40 de persoane, atât la lădiță, cât și la benele de două tone. În două săptămâni, când strugurii negri o să ajungă la maturitatea tehnologică, o să vină și mașina de recoltat pentru a ne ajuta să-i luăm în intervalul optim”, declară Cornel Baniță, oenolog la Stațiunea Pietroasele
La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură Pietroasele, culesul strugurilor va dura circa șase săptămâni, iar cercetătorii speră ca toamna să nu fie una bogată în ploi pentru că altfel riscă să apară boli și dăunători care să compromită producția de struguri.