Sute de ghivece cu plante ornamentale, într-o seră de vis din Smeeni

Un adevărat univers al florilor stă ascuns în spatele unei gospodării din Smeeni, care unui simplu trecător prin sat nu-i sugerează mare lucru. Doar localnicii știu că acolo se află o adevărată grădină cu minuni.

Iulia Arhir este o femeie în vârstă de 74 de ani, care produce flori în ghivece și le vinde primăvara la poartă.

Gospodăria doamnei Iulica, așa cum îi spun oamenii din sat, se află aproape de centrul localității Smeeni. Aceasta crește frumoasele plante ornamentale în solarii pe care ginerele și fiica bătrânei i le-au construit în urmă cu peste șase ani.

”Avem verbera, calibrachoa, mușcate, margarete, cale. Avem zeci de soiuri. Eu dimineața vin aici, mă uit să văd dacă le trebuie apă. Dar nu poți să le uzi pe toate într-o zi, le mai amâni, că nu mor dacă nu sunt udate câteva zile. Pe urmă încep la adunat iarbă, pigulit”, spune doamna Iulia.

Mărturisește că a prins drag de flori de la părinții ei, care obișnuiau să îmbrace casa bătrânească în flori multicolore, plantate pe sol, sau în ghivece agățate la streașină. În timp, și-a transformat pasiunea în sursă de venit.

”Sănătate înseamnă pentru mine. Este ca un medicament, ca o terapie. Dimineața vin aici. Dacă am flori gata de vânzare mă duc la magazin, dacă nu, las ușa deschisă acolo și care are nevoie mă strigă”, spune Iulia Arhir.

Florăreasa din Smeeni are acum sute de ghivece cu plante ornamentale din zeci de soiuri pe cât de frumoase, pe atât de rezistente. Numai mușcatele din solariile buzoiencei se găsesc în vreo zece variante, unele cu flori mai mici, altele, mai robuste, și în diverse culori.

”Eu de prin august mă apuc de flori și cu mușcatele încep. Le fac lăstarii, la pun la butășit apoi le pun în alveole. Primăvara încep ele să învie. Acum este cea mai frumoasă perioadă. Până dă frigul le avem, așa, frumoase”, spune tanti Iulica.

Solariile doamnei Iulia Arhir par a fi un mic tărâm al frumosului, unde culorile vii și mireasma din jur l-ar extazia până și pe cel mai posomorât vizitator.

”Dacă intri aici, parcă intri în Rai. Totul este la superlativ. Tanti Iulica muncește tot anul, zi de zi. Cu multă dragoste îngrijește de ele și poate și de aceea sunt așa de frumoase. Dânsa pe oricine care intră în curtea ei îi invită aici să vadă florile”, spune Răzvan, un client fidel al florăresei din Smeeni.

Iulia Arhir vinde ghivecele cu flori în micul chioșc amenajat la poartă. Se mândrește cu cele mai frumoase aranjamente dar și cele mai ieftine din regiune, 20 de lei ghiveciul, negociabil.