Totul despre Yam, cartoful chinezesc aclimatizat în serele Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău

Tuberculii de yam sunt lungi, cresc la adâncimi de peste 80 de centimetri și se apropie la gust de cartoful dulce. Cercetătorii buzoieni au înființat o plantație de yam pentru ameliorare și aclimatizare. Au aflat deja că este foarte rezistentă la dăunători, boli, este o plantă invazivă comestibilă, iar de la ea se consumă și frunzele.

Fructul pământului, cartof chinezesc, sau yam, provine din China şi Estul Asiei. Planta este răspândită în Japonia, Coreea și Vietnam, unde este intens folosită în alimentaţie şi nu numai.

Tuberculii se cultivă în special în Asia pentru alimentaţie, însă sunt folosiţi şi în medicina alternativă. Această specie de yam este unică, deoarece este singura de la care tuberculii pot fi consumaţi în stare crudă.

În Europa, cultura de yam se practică şi în prezent deoarece este sursa de material alimentar pentru magazinele alimentare cu specific asiatic.

În România specia a fost luată în studiu după anul 2015 de către Laboratorul de Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii Buzău. Cercetătorii au reuşit aclimatizarea speciei, aceasta putând fi cultivată în spaţii protejate şi câmp în sistem palisat.

”Tuberculii se pot consuma în stare crudă, după îndepărtarea epicarpului care poate cauza iritaţii uşoare ale pielii. De aceea, se recomandă folosirea unei mănuşi din latex iar dacă apare vreo iritaţie se aplică oţet sau suc de lămâie. Chiar şi tuberculii curăţaţi se îmbăiază în apă cu oţet pentru neutralizarea cristalelor de oxalați care provoacă iritaţiile şi pentru prevenirea decolorării”, spune Costel Vânătoru, șeful Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii Buzău.

Tuberculul crud este dulce şi amidonos, dar mucilaginos atunci când este tăiat sau răzuit. Poate fi consumat ca atare ca aperitiv sau adăugat la noodles.

Suplimentele alimentare şi loţiunile obţinute din extract de yam conţin hormoni asemănători cu cei umani. De aceea, sunt promovaţi în medicina alternativă pentru o serie de afecţiuni, incluzând prevenirea cancerului, tratarea bolii Crohn şi a tusei convulsive.

”Yam este o plantă perenă, cu port de liană, ce atinge înălţimea de 3-5 metri lungime şi chiar mai mult. Aceasta se înfăşoară pe suportul de susţinere în sensul acelor de ceasornic. Frunzele au 11 centimetri lungime cu baza lobată. Pot fi dispuse alternativ sau opus”, spune cercetătorul buzoian.

Florile cartofului chinezesc au aromă de scorţişoară. Planta produce tuberculi fusiformi sau cilindrici, de aproximativ 800 de grame.

Potrivit specialiștilor Stațiunii Legumicole Buzău, planta este tolerantă la îngheţ, ceea ce o face pretabilă cultivării pe diverse tipuri de sol şi în diverse climate. Se poate înmulţi prin seminţe, tuberculi aerieni sau tuberculi de sol. Atunci când frunzele se usucă, tuberculii de sol sunt pregătiţi pentru recoltare.