Un crescător cu mii de raţe în fermă se plânge că nu poate sacrifica păsările. Cel mai apropiat abator este în afara ţării

În România, raţele se vând numai în viu pentru că nu există posibilităţi de abatorizare. Un fermier din judeţul Buzău a început demersuri pentru a înfiinţa o astfel de unitate lângă Râmnicu Sărat, după ce a constatat că îi este din ce în ce mai greu să valorifice păsările pe care le creşte.

Ion Iaru deţine pe structura fostului IAS Fotin una dintre cele mai mari ferme de păsări din judeţul Buzău. Vinde păsările la poarta fermei şi prin două puncte din Râmnicu Sărat şi Buzău.

Are peste 5.000 de pasari, dintr-un lot de aproximativ 11.000 de capete, pe care se chinuie de multă vreme să le vândă. Afacerea sa a fost dată peste cap de restricţiile care îngrădesc mişcarea animalelor vii.

”Preţul unei raţe adulte este relativ mic, de 15 lei, însă vânzarea merge mai greu, în mod deosebit din anul 2019, din cauza restricţiilor pentru pesta porcină deşi aceasta nu are nimic de-a face cu raţa, găina sau alte păsări”, spune Ion Iaru.

Raţele din ferma pe care Ion Iaru o deţine lângă Râmnicu Sărat sunt din rasa Pekin, cele mai bune pentru carne. Vânzarea în viu este lentă iar altă variantă nu are.

Ele nu pot fi sacrificate decât în abatoare autorizate, care din păcate nu există în România, se plânge fermierul buzoian. În demersul său de a găsi soluţii de valorificare a stocului de păsări, Ion Iaru a aflat cu stupoare că cele mai apropiate abatoare specializate sunt tocmai în Ungaria.

”În Romania nu exista abatoare pentru palmipede. Cele care au fost inainte de ‘89 au fost desfiinţate. Asta înseamnă că numai vii putem vinde. Ca să înfiinţăm puncte de sacrificare, suntem limitaţi de legislaţie”, susţine Ion Iaru.

De câteva luni, buzoianul face demersuri ca să înfiinţeze primul abator de raţe din România, pentru care îi trebuie un dosar stufos de autorizaţii.