Un elev din Republica Moldova, mândria Liceului Tehnic: zi și noapte alături de refugiații ajunși la Buzău

121

O lecție de solidaritate ne este oferită, zilele acestea, de un elev din Republica Moldova care învață într-un liceu din Buzău. Pentru că vorbește fluent limba rusă și ucraineană, elevul barasabean s-a alăturat voluntarilor de la Crucea Roșie, pentru a putea dialoga cu refugiații veniți din țara vecină.

Ion Bogureac este de aproape doi ani elevul unui liceu din Buzău, acolo unde se pregătește să devină mecanic auto. De când au sosit în oraș primii refugiați ucraineni, Ion este alături de ei zi și noapte.

Adolescentul de 17 ani vorbește fluent limbile rusă, ucraineană și română, așa că este unul dintre principalii comunicatori pe care autoritățile îi folosesc în dialogul cu sutele de refugiați.

”Ion face aproape 90% din treaba pe care o avem în relația cu refugiații. Eu, de exemplu, când am ajuns la internatul unde erau cazați primii ucrainenii veniți în Buzău, nu știam cine sunt, ai cui sunt. Dar, cu ajutorul lui Ion, în aproximativ trei ore am reușit să-i identificăm pe toți”, spune George Mihăilescu, angajat al Prefecturii Buzău.

Ion merge cu echipele din Prefectură peste tot. Îi cazează, le cumpără bilete de avion sau doar stă de vorbă cu ei pentru a le oferi o încurajare. Deși petrece ore în șir în picioare, pe drumuri, tânărul nu s-a plâns niciodată că-i este greu. Ne mărturisește că face totul din plăcerea de a ajuta și de a lega prietenii cu tineri din Ucraina.

”Oamenii cu care vorbesc îmi spun că le place limba română cum sună, că seamănă cu italiana, alții vorbesc despre mâncarea noastră, că e bună. Toți spun că nu se așteaptau la o așa primire. Sunt recunoscători și mulțumesc de fiecare dată când mă vad pe mine sau alt voluntar. Sunt oameni chinuiți de viață”, spune Ion Bogureac.

Conștiincios și ambițios, tânărul basarabean este mândria liceului buzoian în care învață. Dascălii Liceului Tehnic Buzău nu au decât cuvinte de laudă atunci când vorbesc despre elevul Bugureac.

”Ion este deosebit, este altfel, este cel mai bun de la el din clasă. Este un copil interesat de studiu și cu o cultură generală bogată. Are o educație solidă și la capitoul bun simț este un exemplu pentru toți cei din jurul său”, declară Corina Moise, director Liceul Tehnic Buzău.

Lecția de umanitate de care a dat dovadă a impresionat autoritățile locale, care vor să îi acorde tânărului basarabean o bursă de merit. După terminarea liceului, Ion Bogureac dorește să continue studiile la Politehnică, apoi să revină în Buzău pentru a-și clădi o familie și o carieră care să-i ofere satisfacții.