Un fermier din Vernești se pregătește să lanseze pe piață șapte produse naturale, din fructele adunate din livezile de pe Valea Buzăului

Sucuri naturale din zmeură, mure, aronia sau mere, marmeladă și gem de prune, gutui, zmeură, chipsuri și batoane din fructe, toate fără adaos de zahăr, sunt bunătățile pe care un fermier buzoian este gata să le ofere pieței. Totul este posibil după o investiție de 1,6 milioane de euro într-o fabrică modernă.

Buzoianul Marian Tudor și-a făcut un renume printre producătorii de fructe proaspete. În urmă cu câțiva ani, acesta a înființat pe un teren din Vernești o plantație mixtă de mure, căpșuni, zmeură, aronia, coacăze, dar și o livadă cu sute de pomi fructiferi.

A ajuns la o producție anuală de o sută de tone de fructe, mult mai mult decât poate vinde. Marian Tudor a decis în urmă cu peste cinci ani să înființeze o fabrică de congelare și procesare a fructelor din propria fermă dar și din achiziție de la producători locali.

A investit 1,6 milioane de euro într-o fabrică cu utilaje moderne, aduse din străinătate, unde a început să producă, deocamdată experimental, sucuri naturale, batoane de fructe, gemuri, marmeladă și fructe uscate.

”În 2016, am depus proiectul pentru această făbricuță datorită faptului că aveam fructe și nu aveam o piață de desfacere. În momentul în care am văzut că se acumulează fructe, ne-am gândit să facem acest proiect, proiect care după cum se vede se ocupă de o largă arie de produse.

Din 2022, fermierul vrea să dea lovitura ca procesator

Alături de soții Tudor, în fabrica de procesare a fructelor de la Vernești lucrează deocamdată opt persoane, care produc deocamdată cantități mici de sucuri și conserve, ca să regleze utilajele și pentru a găsi cele mai bune rețete.

Uscătorul de fructe al fabricii din Vernești are o capacitate de aproape o tonă la o singură șarjă iar linia pentru sucuri poate produce o mie de litri pe oră de băutură naturală.

”La început adunăm frunzele, codițe și, dacă e cazul, aruncăm partea stricată. Periile spală foarte bine fructele, ele sunt preluate de bandă, pe bandă există un jet puternic unde fructele sunt clătite, banda le duce în tocător, unde sucul se separă de pulpă, de codițe. De acolo, sucul merge în partea dreaptă, acolo trece printr-o sită, apoi la pasteurizare, unde ajunge la 80 de grade Celsius, după care-l putem ambala în pungi”, explică Dana Tudor.

Ferma Tudor pregătește să lanseze pe piață șapte produse naturale, din fructele adunate din livezile de pe Valea Buzăului. La fabricarea conservelor dulci, echipa fermierului buzoian folosește rețete românești, dar îmbunățite de echipa sa. Absolut toate produsele vor fi fără adaos de zahăr în compoziție.

”O să încercăm și vrem să facem niște produse de calitate și fără zahăr. Am încercat câteva soiuri de marmeladă, de asta avem și dotarea pe care o avem, dar, vedeți dumneavoastră, în locul zahărului, care încheagă, trebuie să găsim alt liant care să închege. Folosim pectină de gutuie, folosim pectină de mere, de aronia, deci vrem să folosim tot. Am încercat batoane cu aronia, batoane cu mere, cu prună și cu miere. Vreau să vă zic că tot ceea ce rezultă din procesare, cotoarele de măr, sâmburii, le folosim la pectină. Cojile de măr le folosim la batoane”, explică Marian Tudor.

Pentru ca fabrica să poată funcționa la capacitate maximă, proprietarul ei trebuie să mai angajeze și să pregătească încă 16 angajați. Prin noua afacere în procesarea fructelor, Marian Tudor țintește un un profit de 200.000 de euro pe an, de aproape zece ori mai mare decât înregistra doar din vânzarea fructelor.