Lipsa precipitațiilor atât în sezonul rece cât mai ales vara, temperaturile în continuă creștere, au puterea de a șterge forme de relief de pe fața pământului. Se întâmplă deja cu lacul natural Amara, de la granția județelor Buzău și Brăila.
Până de curând era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Toate acestea au dispărut odată cu întinderea de apă iar fundul albiei a ajuns un deșert uscat.
Întinderea de pământ crăpat se află la granița județelor Buzău și Brăila. Era până nu demult un mare lac din care sute de familii se aprovizionau cu pește și asigura apa de irigat în toată comuna Balta Albă. Acum, lacul Amara este istorie.
„Mergem pe fundul lacului care era cândva, pe suprafața unde acum câțiva ani se aflau cantități industriale de pește. Solul este foarte crăpat. Totul este cauzat de lipsa precipitațiilor. Peisajul pare dezolant. Noi, crescând aici, trăind aici, văzând așa ceva, deșertul ăsta, nu-ți vine să crezi cum, în doi, trei ani, au dispărut 800 de hectare de luciu de apă”, spune Georgian Calotă, fermier din satul Amara.
Luciul de apă pe care poposeau numeroase păsări migratoare a devenit un loc arid, respingător pentru orice vietate. Turmele sătenilor parcurg distanțe mari în căutarea apei, care este din ce în ce mai greu de găsit în zonă. Nu au mai căzut precipitații de două săptămâni, însă chiar și dacă ar ploua în aceste zile toride arșița ar evapora bruma de umezeală aproape instantaneu.
„În zona unde ne aflăm noi acum apa avea aproximativ un metru adâncime. Acum arată groaznic; aduce a deșert. Și nu numai aici, ci pe toată suprafața. Au dispărut peste 800 de hectare de luciu de apă într-un an și ceva, de când s-a instalat seceta”, spune Georgian Calotă.
Din păcate, previziunile meteorologileor sunt alarmante, pentru următoarele zile. Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, iar sâmbătă şi duminică va persista îndeosebi în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade.
Din cauza secetei extreme, dar şi a lipsei alimentării constante cu apă, din izvoare subterane și râul Buzău, al cărui curs a fost mutat la distanță mare, lacul a secat în vara anului 2022. Odată cu evaporarea ochiului de apă, au dispărut şi zeci de specii de păsări, care cuibăreau în această zonă.
Uscăciunea a început să pună stăpânire pe albia lacului din Câmpia Râmnicului în urmă cu trei ani. Pe o filmare cu drona, realizată în 2020, apar deja semne că nivelul apei din baltă scade, fiind vizibile porțiuni secate în apropierea malurilor. Apa avea să se evapore complet în următoarele luni, după o iarnă fără ninsori și secetă neîntreruptă.
Lacul Amara din judeţul Buzău a fost declarat rezervaţie naturală în 1995, iar în prezent se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate.