Vacanță de 1 mai în sălbăticia din Munții Buzăului, la Aluniș Retreat

362

Vacanța de 1 mai înseamnă pentru mulți români un prilej de evadare în sălbăticia munților, departe de aglomerația orașelor sau gălăgia celor care petrec în jurul grătarelor cu mici.

În Athosul românesc, așa cum este cunoscută zona așezărilor rupestre din județul Buzău, cazarea se poate face și la una dintre cele mai originale pensiuni din zonă.

Casa tradițională construită exclusiv din lemn și piatră, acoperită cu șindrilă, este situată în buza pădurii, pe versantul opus celui cu așezările rupestre. În jur sunt câteva case bătrânești, pomi fructiferi și multă verdeață.

Complexul ”Aluniș Retreat” este un loc de relaxare și de conectare cu natura pentru cei care aleg să poposească aici.

Cazarea se poate face în camere mobilate și decorate așa cum numai pe la bunicii noștri am mai văzut.

”Avem în total șase camere, decorate într-un stil tradițional minimalist, aproape monahal, tocmai pentru a îmbia la introspecție, la conexiune cu natura, pentru a ne focusa la tot ceea ce se află în jurul nostru, anume această poiană absolut minunată din Munții Buzăului”, declară Maria Radu, manager Aluniș Retreat.

Pentru minivacanța de 1 mai, au rezervat camere turiști din toată țara. Ei se vor bucura de grădina generoasă unde se pot relaxa în hamace sau pe terasă. Oaspeții aflați în căutarea gustului autentic românesc sunt răsfățați cu preparate locale.

”Am pregătit un platou cu aperitive. În acest platou punemă șunculiță de casă, babic, cârnați din zonă, brânză de văcuță proaspătă, legume din grădinile localnicilor”, spune Luminița Stoica, bucătar.

Primii turiști ai ajuns deja în satul Aluniș, iar prima lor vizită a fost la biserica rupestră, veche de peste 700 de ani. Este cel mai vechi lăcaș ortodox de pe teritoriul țării noastre unde încă se țin slujbe.

Turiștii care petrec minivacanța de 1 Mai în satul Aluniș au rara ocazie de a învăța meșteșuguri pe cale de dispariție. În Munții Buzăului, olăritul, o ocupaţie străveche, supravieţuieşte datorită meşterilor populari și a unui artist basarabean stabilit în Athosul din Munții Buzăului.

”Căutând pacea interioară, am ajuns în locul ăsta și am găsit-o instant. Și asta e o senzație ca și cum ai ajuns acasă”, spune Ruslan Cîrlan, artist plastic.

Ca să ajungeţi la Aluniș, aveţi de mers din Bucureşti circa 160 de kilometri cu maşina. La câțiva kilometri distanță se află Muzeul Chihlimbarului de la Colți, unic în țară.