VIDEO Al doilea ”foc viu” arde în comuna buzoiană Lopătari. Este aproape de drumul județean

1406

Comuna Lopătari, din județul Buzău, figurează pe harta turistică a țării ca fiind locul în care se găsește un important fenomen natural, cunoscut ca ”Focul viu de la Terca”. Pe raza aceleiași localități există de câteva zile un al doilea punct în care flăcări de aproape jumătate de metru ies din pământ. Oamenii locului spun că acesta este un mai vechi foc viu redescoperit de localnici și reaprins.

Comuna buzoiană Lopătari are pe teritoriul său un important monument natural, focul viu, fenomen care se mai găseşte în puţine locuri de pe glob.

Focul viu se află pe un versant din satul Terca, al comunei Lopătari. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime.

Focurile vii se sting din când în când, dar întotdeauna există persoane care să le aprindă. Flăcările au înălţimi mult mai mari noaptea, atingând şi 1,5 metri.

Un al doilea foc viu a fost descoperit în urmă cu câteva zile de un localnic din Lopătari, în apropiere de locuința sa. Focul viu recent descoperit se află într-o zonă mult mai accesibilă ca cel din satul Terca, putând fi văzut, mai ales pe timpul nopții, chiar din drumul județean 203k.

„E la 500 de metri de drumul județean. Acest foc a mai fost activ în trecut, dar din motive necunoscute s-a stins. Acum s-a reaprins și arde cu flacară deschisă vizibilă chiar de pe drumul judetean 203 k la fostul capăt de asfalt aproape de locuinta lui nea Ion Șuleru”, spune Viorel Bănică, un localnic care a postat o înregistrare a noii atracții a comunei.

Accesul până la focul viu de la Lopătari se face pe o potecă ce duce spre satul Plaiul Nucului.